- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Колико је прекомерна употреба соли опасна: Нова сазнања научника

CC0 / Pixabay / Састојци за пецива
Састојци за пецива - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Смањивање количине соли коју додајемо оброцима може да смањи ризик од срчаних проблема и можданих удара скоро за петину, показала је велика студија у Великој Британији.
Истраживање на основу података „Биобанке Уједињеног краљевства“ показало је колико додавање соли храни повећава шансу за кардиоваскуларне болести и прерану смрт.
Стручњаци су утврдили колико може да се побољша здравље једноставним смањивањем додавања соли или потпуним укидањем такве праксе, преноси Гардијан.
Они који никада не додају со оброцима имају 18 одсто мање шансе да развију атријалну фибрилацију – срчано стање које узрокује неправилан и често абнормално брз рад срца, што може да доведе до вртоглавице, тешког дисања и умора.
Особе са атријалном фибрилацијом имају пет пута веће шансе да добију мождани удар.
У последњој деценији у Великој Британији број оних са атријалном фибрилацијом повећао се за чак 50 одсто, на милион и по.
Др Јун Јунг Парк са Националне универзитетске болнице у Јужној Кореји каже да је њихова студија несумњиво показала да је мања фреквенција додавања соли храни повезана са нижим ризиком од атријалне фибрилације.
Налази студије представљени су током викенда у Амстердаму на годишњем скупу Европског друштва кардиолога.
Истраживање је користило податке британске „Биобанке“ и анализирало податке 500.000 људи између 40 и 70 година, током периода између 2006. и 2010. године. Они који су већ имали атријалну фибрилацију, друге коронарне болести, срчани застој или шлог изопштени су из студије.
Сваки испитаник је упитан колико често соли оброке, од „никад/ретко“, „понекад“, „често“ и „увек“. Истраживачи су пратили њихово стање током 11 година да би видели како утиче на њих.
У поређењу са онима који су стално солили храну, они који то никада нису чинили имали су 18 одсто мање шансе да оболе од атријалне фибрилације, док је тај проценат нешто мањи, око 15 одсто, код оних који су понекад додавали со у храну.
Професор Џејмс Лејпер из Британске фондације за срце је рекао: „Добро је познато да конзумирање превише соли може довести до здравствених проблема. Ово истраживање је користан подсетник да бисмо сви могли имати користи од придржавања препоруке да не једемо више од 6 г соли дневно – отприлике једну кашичицу".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала