- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Милијардери желе да праве нови утопијски град: Откривено ко је купио земљу за 800 милиона долара

CC0 / Unsplash/Mae Cabanos / Пут у Калифорнији
Пут у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Група инвеститора из Силицијумске долине, окупљена у компанију „Фленери асосијејтс“, купила је више од 22.000 хектара земљишта на северу Калифорније, вредне 800 милиона долара, како би изградила утопијски нови град за хиљаде становника.
Нови утопијски град који елита Силицијумске долине желе да граде на северу Калифорније имаће поуздан јавни транспорт и урбани живот, који су засновани на употреби чисте енергије, наводе амерички медији.
Пројекат као извршни директор предводи Јан Срамек, некадашњи трговац инвестиционе банке „Голдман Сакс“, а међу инвеститорима су Мајкл Мориц, милијардер познат по улагањима у Гугл, Јаху, Пејпал, Јутјуб, Рид Хофман, суоснивач Линкедина, Лорин Пауел Џобс, удовица Стива Џобса, Марк Андрисен, један од чланова борда директора Мете*, браћа милијардери Патрик и Џон Колисон, Нет Фридман, некадашњи генерални директор Гитхаба...
Компанија „Фленери“ куповала је земљиште у више наврата, а плаћала је вишеструко изнад тржишне цене, и сада је највећи земљопоседник у округу Солано, тврде амерички медији.
Њихово земљиште окружује ваздухопловну базу Тревис у Ферфилду, граду од око 120.000 становника, у ком је седиште једне од највећих америчких пивара „Анхојзер Буш“.
Иако су куповали земљиште у последњих пет година, представници компаније су тек недавно ступили у контакт са локалним властима и мештанима, како би представили своју намеру.
Како је предвиђено, нови град ће имати неколико десетина хиљада нових кућа, велику соларну фарму, више од милион стабала...
* Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала