- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почела прва Фрушкогорска винска шетња

© Tanjug / VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAPФрушкогорска винска шетња
Фрушкогорска винска шетња  - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Прва Фрушкогорска винска шетња под називом „Fruška Walk & Wine 2023“ почела је данас, а према речима председника Покрајинске владе Игора Мировића, манифестација има за циљ да уз вински туризам промовише и друге бројне понуде тог најстаријег националног парка али и Ирига, који је пре нешто мање од пола века био винска престоница.
Мировић је додао да ће Ириг веома брзо постгати идеално место за различите врсте туризма, који ће се развијати на здрав, еколошки начин.
„Fruška Walk & Wine 2023“ је нова манифестација, не само за Ириг и за Срем, већ и за читаву Србију. Верујем да ћемо је одржати у будућности јер желимо да представимо винске потенцијале, вински туризам, али и верски, и да усмеримо пажњу јавности на Ириг, како бисмо помогли локалном развоју", изјавио је Мировић.
Манифестација ће, како је најавио, бити зашитни знак Ирига и његових потенцијала.
Шетња кроз фрушкогорске винограде почела је на Рибарском тргу у Иригу, а посетиоци, њих око 300, током дана ће имати прилку да на винским пунктовима, на траси дугој седам километара, дегустирају фрушкогорска вина и локалне специјалитете. Многи од учесника, ову туру су платили, ваучерима.
Шетња се организује у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине, која ове године обележва јубилеј - две деценије постојања, а маинфестацију је покренула ради афирмисања винског туризма Војводини.
Директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић навела је да манифестацијом желе да осим винског туризма, који је у екпсанизији у Сбрији, представе и манастире и сесоки туризам и да учесницима шетње омогући да у националном парку виде све војвођанске лепоте.
"Шетња има за циљ да у најстаријем националном парку у Србији – Фрушкој гори, и винској престоници – Иригу, упозна љубитеље Фрушке горе и туристе са понудом осталих туристичких сегмената – верског и сеоског туризма", изјавила је Павловић.
Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић подсетио је да је Ириг седамдесетих и осамдестих година био винска престоница те да локална самоуправа уз подршку председника Републике и Покрајинске владе чини све да Ириг поново буде центар винског туризма не само на Фрушкој гори.
Прва Фрушкогорска винска шетња организована је уз подршку Покрајинске владе, Министарства туризма и омладине, Општине Ириг и Удружења "Срем – Фрушка гора".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала