- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија од јануара следеће године преузима председавање организацијом ЦЕФТА

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије
Застава Србије  - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Србија ће следеће године преузети једногодишње председавање организацијом ЦЕФТА, а Здравко Илић из ЦЕФТА секретаријата каже за Танјуг да то значи да ће српски представници председавати кључним ЦЕФТА телима и водити званичне преговоре који се одвијају у оквиру ове организације.
„Србија ће поставити и основне смернице за активности ЦЕФТА, кроз тзв. приоритете председавајућег за 2024. годину. Председавање је обавеза земаља чланица да преузму већу одговорност за спровођење ЦЕФТА агенде, али и прилика да се стави акценат на оне теме које су тим државама посебно значајне“, истакао је он.
Према његовим речима, то је уједно и шанса да се Европској унији и другим партнерима покажу капацитети за управљање важним процесима.
„Све ЦЕФТА земље ће једног дана бити чланице Европске уније (ЕУ), где ће имати прилику да председавају Саветом ЕУ, те је у том контексту председавање ЦЕФТА још једном прилика да вежбају и доказују да су спремне за то“, навео је Илић.
ЦЕФТА је економска организација за слободну трговину чије чланице су земље нашег региона које још нису постале чланице Европске уније и чине је Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Северна Македонија, Молдавија и УНМИК у име тзв. Косова.
Ове године организацијом ЦЕФТА председава Црна Гора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала