- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уједињена Црна Гора отказала учешће у Спајићевој влади

© Sputnik / Радоје ПантовићПредседник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић
Председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић саопштио је да та партија неће бити дио парламентарне већине од 44 мандата.
Он је позвао Спајића да преговоре о формирању већине и владе "врати на почетак".
"Дакле, Уједињена Црна Гора је подржала Спајића за мандатара, али и јасно и јавно тражила убједљиву већину за будућу владу. Међу првима смо рекли да је 49 мандата подршке мјера сигурног успјеха и за мандатара и за Владу, али и за парламент. Били смо спремни да учествујемо у креирању и скромније већине под условом да неко, из политичког хира и трговине, јавно одбије учешће у Влади", навео је Даниловић.
Уједињена Црна Гора је на парламентарним изборима одржаним у јуну учествовала у коалицији са Покретом Европа сад. Њима је припало и једно мјесто посланика у Скупштини.
"Мудрост није слабост него врлина, и то једна од највећих. Мандатар Спајић треба да застане и да одбаци савјете који га гурају у неразумијевање и понор. Принуђени смо, нажалост, на свакодневно иступање у јавности јер је много нетачних и тенденциозних информација. То ће само направити додатну збрку, али неће промијенити ни једно слово нашег става", навео је Даниловић.
Додао је и да су ствари "сада јасне" и да Уједињена Црна Гора не подржава и неће бити дио већине од 44 мандата.

"Прво, сасвим је нејасно чији су то мандати у овом тренутку. Друго, ми имамо само један мандат, али и само један образ и главу којом самостално промишљамо. Тај мандат је бранио ону прву, августовску већину, спријечио да се реконструше пала Влада, спријечио да се закулисно изабере она планирана 44., бранио право младих људи из ПЕС-а да што прије постану дио политичке понуде, протестовао када су лидеру ПЕС-а смјештали аферу за афером. Тај глас је био јаван и јасан када су 'поуздани пријатељи' ћутали као заливени. Тим истим гласом данас јасно саопштавамо - овако не може и не смије. Због добра Црне Горе и народа којему треба помирење и напредак позивамо мандатара Спајића да се врати на почетак и разговара са свима, изузев са онима с којима је предизборно обећао да неће бити разговора".

Даниловић је у саопштењу навео да ДПС има "само 21 од 81 мандата Скупштине, а ми смо се заплели у трице и кучине политике".
"Од могуће двотрећинске већине ми треба да пристанемо на крпљевину у којој се поражене политике питају више од побједничких. То би било погубно по заједничку будућност и по демократске процесе. Није пријатељ онај који те прати до јаме, него онај који те не води до ње. Не можемо водити политику на основу снаге и организованости медијских ботова. То није политика за будућност, него за сендвич и преживљавање. Уједињена Црна Гора не мешетари и не гледа како да заради министарско или министарска мјеста. Не и не. Тако је било, тако ће и остати", закључио је Даниловић.
Представници коалиције За будућност Црне Горе, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, долазе на преговоре са представницима Покрета Европа сад. - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
Мандић: Спајић не вјерује у искреност коалиције "За будућност Црне Горе", али вјерује ДПС-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала