- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Владу Црне Горе не састављају они који преговарају, већ други центри моћи

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Владу Црне Горе не састављају они који преговарају, већ други центри моћи који имају за циљ да се спречи активна борба против организованог криминала и корупције, рекао је црногорски премијер у техничком мандату Дритан Абазовић.
Абазовић је новинарима уочи Бледског стратешког форума, казао да су његова очекивања била да ће Црна Гора добити владу још и пре, али да су се ствари закомпликовале. Он је рекао да није изненађен последњим догађајима у преговорима о Влади.
„Владу не састављају они који преговарају, него други центри моћи који имају за циљ да се спречи активна борба против организованог криминала и корупције“, навео је Абазовић, преносе црногорски медији.
Абазовић није желео да одговори на кога мисли, већ је рекао да их је пустио да „раде и да доведу процес до краја“.
Према његовим речима, Црну Гору ништа не може да дестабилизује.
„Зато што Влада обавља све своје обавезе према грађанима како треба. Имали смо успешну главну туристичку сезону, идемо у постсезону и то је то. Ми смо доказали неко умеће владања, нама технички мандат не смета. Ако неко буде хтео да нас врати уназад, ми то нећемо дозволити“, казао је Абазовић.
Он је навео да је разговарао и са премијерком Србије Аном Брнабић о посљедњим дешавањима на релацији Црна Гора - Србија и додао да је проблем Јоване Маровић решен, а да ће и бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић ускоро моћи без проблема да уђе у Црну Гору.
„Ради се о административној ствари, која ће бити решена наредних дана“, рекао је Абазовић.

Европски лидери често не знају шта желе, 2030. је далеко

Абазовић се осврнуо и на изјаву Шарла Мишела на Бледском форуму и рекао данас да европски лидери често не знају шта желе, што, како је рекао, није случај са Црном Гором, која жели што пре да постане нова чланица ЕУ.
Он је на панелу, на Бледском стратешком форуму рекао да је рок који је дао Шарл Мишел, да до 2030. ЕУ прими нове чланице далеко.
„Црна Гора је идеалан кандидат за чланство у ЕУ - нема проблем са комшијама, испоручује резултате против криминала и корупције, владавина права иде на боље, али понекад ЕУ лидери не знају шта желе. Ми знамо шта желимо“, казао је Абазовић на Бледском форуму.
Рекао је да проширење није једносмерна улица, већ да је процес двосмеран.
„Ако се ускоро нешто не промени када је у питању перспектива ЕУ, мислим да можемо да очекујемо евроскептицизам и треће стране да се укључе на процесе на Западном Балкану, али и да ће опасти ентузијам за интеграцијама“, истакао је Абазовић.
Рекао је и да је интерес ЕУ да има што више чланица.
„За Црну Гору 2030. година је превише далеко. Не можемо да променимо мишљење ЕУ, али кључна ствар је да се не зна шта су правила. Кажу нам: урадите ово, и ако урадите то имате ово и то је фер, али није фер урадите ово и ако урадите то, онда кажу ок то је добро, али сад није моменат“, рекао је Абазовић.
Према његовим речима Црна Гора није себична у контексту интеграција.
„Подржавмо Украјину и сваку земљу да иде путем интеграција али није добро чекати конфликт на Балкану да би се пробудили и рекли примите неку земљу у ЕУ“, закључио је Абазовић, преноси Танјуг.
РЕГИОН
„ЕУ мора да буде спремна на проширење до 2030.“: Порука Мишела са форума на Бледу /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала