- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски политичар: Уништавањем совјетских споменика ће се поновити ситуација у Украјини

CC BY 2.5 / Nenko Lazarov / Площад "Народно събрание", София, БългарияПарламентарни трг, Софија, Бугарска
Парламентарни трг, Софија, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Покушај да се сруши споменик Совјетске армије је само један у низу покушаја да се бугарском народу избрише сећање, сматра председник партије „Препород“ Костадин Костадинов.
Према његовим речима, споменик симболизује везу Бугара и Руса коју покушавају да униште споља. То се односи и на ослобођење Бугарске од османског јарма Руског царства, и на Други светски рат, у којем је земља прво учествовала на страни Немачке, а затим и СССР-а.
Костадинов је оптужио опоненте из владајуће коалиције „Настављамо промене“ и „Демократска Бугарска“, које подржавају рушење споменика, да раде за америчку амбасаду и покушавају да рестаурирају фашизам у земљи.

„Након тога ће срушити и све остале споменике. Већ су почели да разговарају о преименовању улица које имају имена руских генерала, који су ослободили Софију и Бугарску. Они се питају зашто имамо Булевар цара ослободиоца? Шта ће нам Булевар Гурко, Булевар генерала Столетова, Руски булевар и тако даље? Идеја је да се у потпуности замени национална самосвест Бугара, препише наш ментални код и прекину вековне и миленијумске везе које имамо са Русијом“, рекао је Костадинов.

Истакао је да је више пута говорио о томе да ослобађање од споменика који симболизује победу над фашизмом, у ствари се ствара симбол победе фашизма.
Упозорио је да су провокације, сличне недавним акцијама фудбалских навијача који су оштетили споменик чекићима, на крају довеле до догађаја који су пре неколико година настали у Украјини.
Споменик совјетским војницима у Софији - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
РЕГИОН
У Бугарској се плаше последица демонтаже Споменика Совјетској армији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала