- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Границе Пољске и балтичких земаља биће затворене у случају критичног инцидента

© Sputnik / Дмитрий ВиноградовОграда и бодљикава жица на граничном прелазу између Пољске и Белорусије
Ограда и бодљикава жица на граничном прелазу између Пољске и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Сви гранични прелази Пољске, Литваније, Летоније и Естоније са Белорусијом биће одмах затворени ако дође до критичног инцидента, изјавио је пољски министар унутрашњих послова и администрације Маријуш Камински после састанка са министрима унутрашњих послова балтичких земаља.
„Усвојили смо изјаву. Ако дође до критичног инцидента на граници са Белорусијом, без обзира да ли је у питању граница Пољске, Литваније или Летоније, одмах ћемо предузети реципрочне мере. Сви гранични прелази ће бити затворени“, рекао је пољски министар.
Он је рекао да у овом тренутку на границама Белорусије са Пољском и балтичким земљама постоји „ескалација ситуације“.
Према статистици Граничне страже Пољске, од почетка године 19,5 хиљада илегалних миграната покушало је да незаконито пређе пољско-белоруску границу. У марту и априлу било их је око 2,5 хиљаде, у мају и јуну – око три хиљаде, а у јулу – четири хиљаде. Према речима граничара, ове године су грађани скоро 50 земаља покушали да илегално уђу из Белорусије у Пољску.
Средином 2021. године на пољско-белоруској граници окупило се неколико хиљада миграната у нади да ће стићи до земаља Европске уније. Пољске власти појачале су обезбеђивање границе, довеле војску и зауставиле покушаје илегалних имиграната да уђу у земљу, окривљујући Минск за миграциону кризу.
Белорусија је одбацила све ове оптужбе, наводећи да Пољска насилно протерује мигранте на њену територију и вештачки ескалира ситуацију са избеглицама. Председник Белорусије Александар Лукашенко напоменуо је да Минск више неће задржавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ: због западних санкција Минск за то „нема ни новца ни снаге“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала