- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Хирурзи из мозга жене извадили живог црва дугог осам центиметара /фото/

CC0 / Pixabay / Хирурзи
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Неурохирурзи инфективне клинике у Канбери били су изненађени оним што су током операције пронашли у мозгу 64-годишње жене. У питању је паразитски црв дужине осам центиметара који је први пут пронађен код људи.
Оперисана је пацијенткиња из Новог Јужног Велса која је први пут отишла у локалну болницу крајем јануара 2021. године, јер је три недеље трпела бол у стомаку и дијареју, праћено сувим кашљем, грозницом и ноћним знојењем.
До 2022. године, као симптоми јавили су се и заборавност и депресија, због чега је потражила помоћ лекара болнице у Канбери. Магнетна резонанца открила је абнормалности које су захтевале операцију.

Нико није очекивао живог црва

Операцију је обавила неурохирург Хари Прија Банди која није могла да верује у оно што је затекла током операције.
Специјалиста за инфективне болести у болници у Канбери Санџаја Сенанајаке истакао је да нико није очекивао да ће наћи живог црва.
„Неурохирурзи се уобичајено сусрећу са инфекцијама мозга, али ово је нешто што се дешава једном у каријери. Нико није очекивао овако нешто“, навео је Сенанајаке.
Докторка Банди, која је извадила црва, обратила се одмах после операције Сананајакеу како би му јавила за чудни случај и затражила помоћ да утврде врсту црва и најбољу терапију, објавио је „Гардијан“.
„Мој боже, нећеш веровати шта сам пронашла у мозгу ове госпође — живо је и мигољи се“, рекла је она.

Први пут пронађен код људи

Утврђено је да се ради о врсти црва Ophidascaris robertsi, која се уобичајено проналази у питонима. Испоставило се да је ово први пут да је пронађен код људи.
Пацијенткиња живи у близини језера које насељава врста питона. Иако није дошла у директни контакт са змијом, често је сакупљала траву у близини језера, на којој су се очигледно налазиле ларве.
„Јадна пацијенткиња, била је тако храбра. Не желите да будете први пацијент на свету који је имао ваљкастог црва који паразитира у питонима. Скидамо јој капу“, истакао је Сенанајаке.
Успешно се опоравља и под лекарским је надзором како би се доктори уверили да неке потенцијалне ларве нису остале, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала