- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министар енергетике: Поскупљење струје неопходно пре 2024.

© Sputnik / Лола ЂорђевићMинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић
Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Неопходно је да дође до поскупљења струје и то пре нове године, изјавила је министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, наводећи да је за социјално угрожене грађане обезбеђено три и по пута више средстава у буџету да би, када дође до повећања цена струје и гаса, могли да остваре попуст.
„Поскупљење струје је у преговорима, мислимо да ће бити неопходно да свакако буде пре нове године. Настојаћемо и ове године да цена струје расте што је мање могуће, али је корекција потребна зарад дугорочне стабилности нашег енергетског система“, рекла је Дубравка Ђедовић за Танјуг.
Истакла је да је Србија, што се тиче енергената, спремна и за ову зиму и да има довољно резерви и ако би дошло до нечег непредвиђеног, како би грађани и привреда могли да се осећају сигурно.
Ђедовићева је навела да су цене струје и гаса биле на ниском нову деценијама и да је то неодрживо у толико дугом року.

„Циљ - најнижа или међу најнижим ценама струје и гаса у региону“

Ђедовићева је истакла да је циљ да Србија има најнижу или међу најнижим ценама струје и гаса у региону.
„То смо успели да урадимо прошле године када су цене расле и преко 100 одсто, 120 и 130 одсто као у Северној Македонији и Румунији“, додала је она.
Навела је да је држава много помогла енергетским предузећима прошле године и да наставља да прати ситуацију.
„Због одређених обавеза које смо преузели у аранжману са ММФ-ом, мораћемо да пратимо и цене струје и гаса и да их стабилизујемо, да не угрозимо ни привреду ни грађане, да омогућимо енергетском сектору и компанијама да буду стабилне, да спроведемо преко потребне инвестиције у енергетском сектору које се процењују на 15 милијарди евра у наредних 10 до 12 година“, рекла је Ђедовићева.
Што се тиче гаса, она је навела да имамо 645 милиона кубних метара гаса, што у Србији у складиштима што у Мађарској. То је, како је указала, довољно, ако се гледа просечну потрошњу, за 40 до 50 дана, ако би дошло до поремећаја на тржишту.
Добра ситуација је, како каже, и када је угаљ у питању, јер на депонијама имамо 1.900.000 тона, што је довољно за 20 дана производње електричне енергије и да све стане и да буде колапс, а што се не очекује.
Према њеним речима, и када је реч о нафти и нафтним дериватима укупне резерве су на 91 одсто просечне потрошње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала