- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Оштре реакције из Републике Српске поводом штетне одлуке из Стразбура

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕвропски суд за људска права у Стразбуру
Европски суд за људска права у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
После пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру да су права Славена Ковачевића, саветника председавајућег и хрватског Председништва БиХ Жељка Комшића, у контексту гласања за кандидате за Дом народа ПС БиХ и Председништво прекршена, стигле су оштре реакције из Републике Српске.
Суд у Стразбуру је, како је објавио „Аваз“, утврдио да су права Ковачевића прекршена због тога што није у могућности да гласа за кандидате који не припадају конститутивним народима и не живе у одређеном ентитету.
Ковачевић се обратио Европском суду за људска права у Стразбуру, наводећи да је његово право угрожено, јер као Србин из Сарајева не може да одлучује о избору члана Председништва БиХ из реда српског народа, нити, као Србин из Федерације БиХ, не може да буде делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Службена објава пресуде би требало да буде објављена у наредних неколико дана.

Вишковић: Одлука Европског суда покушај остваривања ратне амбиције

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је одлука Европског суда нечија жеља и покушај да у мирнодопском времену оствари своје ратне амбиције.
„Док је БиХ по дејтонском Уставу од те приче нема ништа. Одлуке може да доноси Стразбур, Уставни суд, Тужилаштво БиХ, али Република Српска има своје надлежности и правац“, рекао је Вишковић.
Вишковић је истакао да сви треба да науче да у БиХ треба да се живи заједно, да се међусобно уважавају, али да, како је навео, свако наметање гаси БиХ.
„Позивам своје колеге у Сарајеву, да ако желе БиХ, онда морају признати једну чињеницу, а то је Република Српска. С њом се мора разговарати због будућности БиХ“, поручио је Вишковић.

„Европски суд потврдио да не разуме Устав БиХ“

Правник Огњен Тадић рекао је да је Европски суд за људска права одлуком у предмету „Ковачевић“, још једном потврдио да не разумије Устав БиХ.
„Од одлуке у случају ‘Сејдић-Финци’, а то је скоро 15 година, изгледа да судије у Стразбуру не могу да науче да је Устав анекс Дејтонског споразума, а онда не разумеју ни све остало, јер да разумеју, знали би да је примарни циљ овог Устава да чува мир“, изјавио је Тадић.
Тадић је за РТРС истакао да „уколико имају решење које је спроводиво, а после којег неће доћи до рата, спремни смо да га саслушамо и поступимо по њему“.
„Док год таквог решења не буде, док се око тога не сложе три стране, БиХ ће због оваквих одлука наставити да лови свој реп и да губи време“, оценио је Тадић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала