- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пропао спектакл: На Вест Поинту отворена временска капсула стара 200 година, сви остали разочарани

© AP Photo / Christopher HennenОтварање временске капсуле на Вест Поинту
Отварање временске капсуле на Вест Поинту - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Особље и студенти Вест Поинта, славне америчке војне академије, требало је данас да сведоче о историјском тренутку – отворена је мистериозна временска капсула са почетка 19. века која је пре неколико месеци откривена приликом уклањања бронзане статуе ратног хероја Тадеуша Кошћушка у кампусу.
„Претпостављамо да је то артефакт, или оно што бисмо данас назвали временском капсулом, и периода кад се споменик довршавао 1829. Године“, речено је приликом отварања капсуле.
Догађај је преношен уживо, увеличали су га и врхунски музичари са Вест Поинта, а историчарка Џенифер Вогтшилд позивала је публику да са њима „открије део историје Вест Поинта“.
© AP Photo / Michael HillОтварање временске капсуле на Вест Поинту
Отварање временске капсуле на Вест Поинту - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Отварање временске капсуле на Вест Поинту
Кадети су узбуђено предвиђали шта би могло да се налази у скоро 200 година старој оловној кутији - америчка застава, чизме или можда школски прстен.
Али уместо свега наведеног, у њој је било - блато!
Кутију димензија 30 пута 30 пута 33 центиметра свечано је отворило двоје запослених, с гуменим рукавицама и белим маскама преко лица. С обзиром на то да је кутија била направљена од олова, рендгенски снимак показао је само неке „аномалије“ у њеној унутрашњости - а нико није могао да зна о чему се заправо ради.
Гледаоци су утихнули у тренутку кад је започело отварање кутије - затим јој се један запослени приближио с малом светиљком у рукама и „скенирао“ њен садржај, али није пронашао ништа.
„Нисмо сигурни да ли је то земља, блато или прашина. Кутија није баш испунила наша очекивања“, рекао је он.
Ипак, муљ ће свеједно бити пажљиво прегледан, уз образложење да „преци Вест Поинта не би ваљда оставили кутију с прљавштином која ће бити пронађена вековима касније“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала