- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин поводом пет и по векова Псковско-печерског манастира: Упориште православља

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Псковско-печерски манастир у близини Пскова у Русији
Поглед на Псковско-печерски манастир у близини Пскова у Русији - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин назвао је Псковско-печерски манастир, који данас обележава 550 година од оснивања, упориштем православља и бисером руске и светске архитектуре.
„Честитам вам велики и значајанјубилеј – 550. годишњицу Свето-успенског Псковско-печерског манастира. Основан на древној псковској земљи, окружен јединственом лепотом природе, манастир је вековима био упориште православља и црквене просвећености, прави бисер домаће и светске архитектуре. Задржао је веру чак и у најтежим годинама, а његова браћа вековима су јачала традицију подвижничке службе и изузетног трудољубља. Један од најстаријих у Русији, Свето-успенски Псковско-печерски манастир је био сведок и учесник важних, заиста судбоносних догађаја у нашој историји“, навео је Путин у честитки, коју је на свечаности поводом јубилеја прочитао губернатор Псковске области Михаил Ведерников.
Данас ће при манастиру бити отворен огранак Руског музеја – Галерија слика архимандрита Алипија (Воронова), који је био на челу манастира.
На њеној ће бити приказана дела Василија Сурикова, Иље Репина, Ивана Ајвазовског, Бориса Кустодијева и других руских уметника из колекције покојног гувернера.
Псковско-печерски манастир у 20. веку је постао посебно познат по томе што је био једини манастир у Русији који никада није затворен.
Очувао је непрекидну духовну и монашку традицију, а од педесетих година старешинство је поново постало популарно: хиљаде људи из целе Русије и других земаља долазило је код архимандрита Јована (Крестјанкина), архимандрита Адријана (Кирсанова), архимандрита Серафима (Розенберга) , шејхумен Савва (Остапенко), јеросхимонах Михаил (Питкевич), митрополит Венијамин (Федченков) и многи други.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала