- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Симонов хитац: Јовић ће бити велики играч

© Фото : ФИБАМарко Симоновић
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Када неко игра финале Олимпијских игара и Светског првенства у кошарци, и то против Американаца, може се рећи да кошарку познаје до танчина. Управо такав ас је Марко Симоновић, бивши репрезентативац Србије и капитен Црвене звезде који ће за Спутњик током Мундобаскета писати колумне и износити мишљење о репрезентацији Србије, али и осталим екипама.
Што се тиче наше репрезентације, остварили смо циљ.
Одиграли смо јако добру утакмицу против Кине. Јако добру. Од првог минута, без опуштања. Испунили смо задатак.
Против Кине је било 42 разлике, видљива је велика разлика у квалитету. Осврнуо бих се и на Кинезе, потребно је времена да Сале Ђорђевић имплементира свој систем, да им пренесе све своје знање, а питање је да ли је то и могуће. Барем део знања. Надао сам се да ће проћи даље, али сам био свестан да није једноставно да Сале одмах направи резултат, зато се и узима селектор на олимпијски циклус.
Знајући Салета, какав карактер има, какав је победник, верујем да му нису пала лако ова два пораза, али верујем да ће наставити да се бори, да извуче максимум из тима који му је на располагању.

Када је утакмица Србије и Порторика у питању, добро смо играли прво полувреме, међутим дозволили смо себи луксуз да се опустимо, да изгубимо наш ритам и нашу препознатљиву игру. То можда не пуни око у тоталу, али, без обзира, остварили смо оно што смо желели.

Мало смо се против Порториканаца опустили у трећој четвртини, изашли смо из нашег ритма, и то се одмах одразило на резултат. Једноставно, то је Светско првенство, нема опуштања. Не сме се давати слобода никоме јер стварно сви играју кошарку.

Видели сте, на пример, Јужни Судан, велика већина није ни чула за њих, али, ето, како момци играју и како се боре. Да не набрајам даље.

Ми док смо у нашем ритму, док контролишемо, док играмо као што селектор Пешић воли: јаку одбрану, са дубоком страном помоћи, доста трчања, брзим решењима... онда смо јако незгодна екипа. Имамо квалитет за такву игру.
Можемо и другачије да играмо. Рецимо, када на терен уђе Стефан Јовић, знамо како да смиримо игру, продужимо напад. Ако испаднемо из ритма, јако је тешко. Видели сте како изгледамо.
Споменуо сам Стефана Јовића, а симпатије је побрао и млади Никола Јовић.

Николу сам нахвалио и пре првенства, то је играч који ми се увек свиђао. Има сјајан, сјајан карактер. Игром случаја познајем му и ширу породицу и оца и знам доста прича о њему. Од брата од стрица његовог оца чуо сам многе занимљиве приче, да је мали Никола добар карактер, како тренира, како је дисциплинован, колико жели да буде играч и да напредује сваки дан. И заиста, мислим то се и види. То се и види, без дилеме.

Желим му да да буде пре свега здрав, и сигуран сам да ће направити велику каријеру и да ће бити сјајан играч.
Важно је рећи и да је битно да је добро распоређена минутажа код играча Србије, да сви учествују, јер се игра на два дана и иду теже и теже утакмице. Велика је потрошња и генерално је тешко опоравити се. Зато је важно да се растерете играчи са великом минутажом. И то смо и урадили, што је јако добро.
А код осталих?
Француска је највеће разочарање, али видело се од прве утакмице коју су изгубили од Канаде, да у њиховом тиму нешто не штима, да није најбоља хемија, улоге исто, да нису сви најсрећнији. То се после пренело на утакмицу против Летоније и баш се осетило. Очекивали смо од њих сви да дођу до самог краја, али тако нешто се дешава на првенствима. Верујем да ће направити дубоке анализе, а ко зна и какве кораке после овог неуспешног првенства.
Од осталих тимова, Американци и Канађани изгледају сјајно, делују као екипе које ће ићи до самог краја.
Немци су на пример мени сјајни, изгледају стварно јако добро. Нажалост по њих, повредио се Фриц Вагнер, али и без њега имају бекове који јако продиру, добре високе играче, незгодни су и атипични.
Мислим и да Аустралија може доста, Словенија, ми наравно... Остаје то све да видимо у наставку шампионата.
До следећег читања и наредне колумне у којој ћу се бавити између осталог и утакмицом Србије и Јужног Судана, као и осталим занимљивим дешавањима на Мундобаскету,
Марко Симоновић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Мундобаскет 2023
Последња шанса да се научи на грешкама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала