- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Оборен дрон у Белгородској области, руска војска напредује у подручју Купјанска

Пратите нас
Наставља се специјална војна операција у Украјини. У Подмосковљу оборена беспилотна летелица. Руска војска побољшала позиције у краснолиманском и марјинском правцу, изјавио Денис Пушилин. Уједињене нације и Турска раде на обнављању преговора о "прехрамбеном споразуму".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:50 28.08.2023
22:14 28.08.2023
21:09 28.08.2023
Западни партнери подржавају Украјину у уништавању „свега руског“, укључујући координисане ударе на Крим, изјавио је Михаил Подољак, саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског.
„Већ постоји апсолутни консензус да можемо да уништимо све руско, на пример, на Криму. Да подсетим да су пре годину дана, када су били неки удари на Крим, сви говорили – „не, не, само без тога“. Данас постоји апсолутни консензус идентичан броју земаља које нас подржавају, да можемо да уништимо све што је руско“, рекао је Подољак телевизији Рада.
Подољак је додао да ће се повећати број „неидентификованих дронова“ који погађају руску територију.
20:58 28.08.2023
Руски системи ПВО уништили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Данас, око 21.00 час по московском времену, осујећен је још један покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте у Руској Федерацији. Беспилотну летелицу је уништио систем ПВО на територија Белгородске области“, наводи се у саопштењу.
19:13 28.08.2023
Министар одбране Украјине Алексеј Резников признао је да Оружане снаге Русије напредују у правцу Купјанска, пише лист „Страна“.
„Руска војска је имала одређени успех у близини Купјанска“, рекао је Резников.
18:09 28.08.2023
У Макејевки је одјекнула серија експлозија, јавио је дописник Спутњика.
Звукови експлозија одјекују једна за другом са севера града.
16:46 28.08.2023
Дочек турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на аеродрому у Београду - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
РУСИЈА
Западни медији: Ердоган стиже у Русију 8. септембра
14:54 28.08.2023
Председница Мађарске позвала Зеленског да преговара о миру
Председница Мађарске Каталин Новак саопштила је да је председнику Украјине Владимиру Зеленском рекла да не постоји војно решење за сукоб у Украјини и да га је позвала за преговарачки сто.
„Рат траје годину и по и ја не видим такво војно решење које би довело до дугорочног мира. Управо због тога треба сести за преговарачки сто. То је одлучан став који сам изрекла председнику Зеленском како јавно, тако и очи у очи“, рекла је Новакова за мађарско издање „Индекс“.
13:36 28.08.2023
Зеленски: Гаранције безбедности од САД по „израелском моделу“
САД ће Кијеву обезбедити гаранције безбедности по „израелском моделу“, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
„Са Сједињеним Америчким Државама ћемо имати управо такав модел, израелски, онај који подразумева и оружје, и обуку, и финансије, и слично“, тврди Зеленски.
Он је додао да споразум неће бити раскинут чак и ако Џозеф Бајден не победи на председничким изборима, јер одлуку о таквим питањима доноси Конгрес САД.
12:21 28.08.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска морнарица извела је напад на складиште авијационог наоружања и муниције Оружаних снага Украјине, циљ напада је постигнут;
Руске оружане снаге одбиле су седам непријатељских напада на подручју Работина и Вербова;
Оружане снаге Русије одбиле су два напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Клешчејевке и Красногоровке у доњецком правцу, непријатељ је изгубио више од 185 војника;
У купјанском правцу руске снаге одбиле су два напада противника; убијено је до 30 украјинских војника;
Руске снаге одбиле два напада Оружаних снага Украјине код насеља Кузмино у ЛНР;
Руски системи ПВО пресрели три навођене бомбе JDAM;
Оружане снаге Русије погодиле су у ЛНР командно-осматрачки пункт јединице 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
Украјинске снаге су у краснолиманском правцу у протекла 24 часа изгубиле до 60 припадника;
Оружане снаге Украјине су током протеклог дана у запорошком правцу изгубиле до 160 војника, два артиљеријска система М777, самоходно артиљеријско оруђе АС90 „брејвхарт“ и оруђе ФХ-70;
У јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су два непријатељска напада и убиле до сто припадника Оружаних снага Украјине.
12:11 28.08.2023
Тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Западне земље испоручују Кијеву застареле тенкове „леопард“
11:39 28.08.2023
Руска ПВО оборила украјинску крстарећу ракету изнад Крима
Руска војска спречила је покушај Оружаних снага Украјине да изведе терористички напад на Криму, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Дежурни системи противваздухопловне одбране уништили су украјинску крстарећу ракету у ваздуху изнад акваторије Црног мора, у близини обале Републике Крим“, наведено је у саопштењу.
Инцидент се догодио око 11.30, по московском времену.
Сат раније системи ПВО оборили су на северу и западуполуострва два украјинска дрона.
11:21 28.08.2023
Украјински заробљеник: Неуспели план Кијева - "за 12 дана до Мелитопоља"
Украјинска команда је почињући „контраофанзиву“ поставила задатак да за 12 дана стигне до Мелитопоља, али је то било нереално због слабе припремљености и мотивације снага Кијева, као и због одбрамбених утврђења које је направила Русија, рекао је за Спутњик заробљени украјински капетан Евгеније Низовцев.
Он је током лета био на челу чете у саставу 116. механизоване бригаде и одговарао је за више од стотину војника. Према његовом сведочењу, припрема за „контраофанзиву“ почела је у априлу, мају.
„Припремали смо документе, мапе. Стално су нас позивали на саветовања, доносили некакве одлуке, али ми ипак нисмо почињали контраофанзиву“, додао је Низовцев, додајући да су све те одлуке биле „замрзнуте“ због неуспеха офанзивних дејстава.
11:10 28.08.2023
Медведев: Русија има више него довољно наоружања
Русија сама себе снабдева свим видовима наоружања у количини која премашује текуће потребе њених оружаних снага. Војно-индустријски комплекс ће производити онолико наоружања колико је потребно да се ефикасно заштити земља, написао је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев на свом телеграм-каналу.
10:46 28.08.2023
Украјински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Специјална операција у Украјини
Западни инструктори открили главни проблем у обуци украјинских војника
10:44 28.08.2023
Превремено гласање у новим регионима Русије од 30. августа
Превремено гласање на регионалним изборима у новим субјектима Руске Федерације почеће 30. августа, рекла је за Спутњик шефица Централне изборне комисије Ела Памфилова.
Она је додала да од 20. августа гласају житељи региона у којима су изборне јединице удаљене или тешко доступне.
Обједињено гласање је заказано за 10. септембар. Биће одржани избори за лидере 26 региона, укључујући ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. Житељи Русије ће гласати и за посланике у 16 региона.
10:37 28.08.2023
Два дрона пала у Енергодару
Украјински дронови пали су јутрос на две локације у Енергодару у Запорошкој области, информације о евентуалним жртвама и материјалној штети се утврђују, саопштила је градска администрација.
10:30 28.08.2023
Кијев: Ловци Ф-16 могли би да се користе на пролеће 2024.
Украјина би ловце Ф-16 могла први пут да употреби на пролеће следеће године, изјавио је у интервјуу за лист „Билд“ украјински министар одбране Алексеј Резников.
„Рекао би да би то могло да се деси на пролеће следеће године, ми смо већ почели обуку наших пилота, инжењера и техничара“, рекао је он.
Према речима Резникова, у овом тренутку Украјина мора да припреми и саму инфраструктуру за ловце.
10:18 28.08.2023
Оборене две украјинске беспилотне летелице изнад Крима
Руска противваздухопловна одбрана уништила је јутрос две украјинске беспилотне летелице авионског типа изнад територије Крима, саопштило је Министарство одбране Русије.
09:30 28.08.2023
Пушилин: Руска војска побољшала позиције у правцу Красног Лимана и Марјинке
Ситуација на линији фронта је и даље прилично напета, руска војска је побољшала свој положај у краснолиманском и марјинском правцу, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.
Према његовим речима, борбе се настављају у јужнодоњецком правцу, у пограничним областима ДНР и у Запорошкој области, на подручју насеља Урожајно, Старомајорско и Пријутно.
Пушилин је нагласио да противник трпи огромне губитке и да није успео да постигне резултате.
„Наши одреди предузимају мере исцрпљивања, како би противник трпео губитке, како у људству, тако и у техници“, навео је Пушилин и додао да у марјинском правцу нема суштинских промена, док су у правцу Авдејевке руски војници успели да прошире „сиву зону“ и да побољшају позиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала