- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Земље БРИКС-а планирају да креирају заједнички рејтинг универзитета земаља-учесница савеза

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛого самита БРИКС-а
Лого самита БРИКС-а  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
На Форуму БРИКС-а у Јужној Африци руски универзитет „Синергија“ најавио је стварање Асоцијације приватних образовних организација земаља савеза. Позиви за учлањење у Асоцијацију већ су упућени на адресе више од 124 партнерске организације из Индије, Кине, Бразила и других земаља.
Асоцијација се формира ради развијања консолидованог става учесника у области образовања у пријатељским земљама о најважнијим питањима за њих, као и ради изградње дијалога са одговарајућим ресорима. Удружење ће пружати помоћ у отварању филијала образовних организација у земљама БРИКС-а, развијање мрежних програма и академску мобилност. Такође ће помагати повећању доступности квалитетног образовања које ће одговарати захтевима иновативног развоја економије, потребама друштва и појединачних грађана.
Планира се да се у оквиру нове Асоцијације у будуће обједињује комбиновање концепата националних образовних програма ради стварања заједничког рејтинга универзитета земаља-учесница. Конкретно, ради се о руском програму „Приоритет 2030“, који предвиђа повећање научно-образовног потенцијала универзитета. У обзир ће се узети и програми мрежног универзитета и Лиге универзитета БРИКС-а.
Универзитет „Синергија“, који је иницирао стварање Асоцијације, налази се међу прва три по броју страних студената у Русији. Тренутно на универзитету студира око седам хиљада студената из 89 земаља. Око две хиљаде странаца је на редовним студијама. Отприлике половина њих дошла је из Египта, Марока, Алжира, Туниса, Кеније, Нигерије, Камеруна, Габона, Сомалије, Гане и Етиопије. У „Синергију“ је 2023. године ушло више од три стотине студената из афричких земаља.
Осим афричких земаља, „Синергија“ проширује сарадњу и са другим чланицама БРИКС-а. Програм двоструких диплома већ је развијен и имплементиран са партнерским универзитетом у Кини, а ове године „Синергија“ ће отворити своје представништво у овој земљи. Планирана су и представништва у Индији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала