- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Остајем премијер, нећу примати посланичку плату

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Црногорски премијер у техничком мандату Дритан Абазовић обавестио је директорку Агенције за спречавање корупције (АСК) Јелену Перовић да неће поднети оставку на посланичку функцију до избора нове владе, као и да до избора нове владе неће примати посланичку плату.
Абазовић је изабран као посланик са листе "Храбро се броји", а посланици који имају друге јавне функције имали су рок до синоћ да поднесу оставке и одлуче се коју функцију ће да задрже, преноси РТЦГ.
У писму Перовићевој Абазовић је написао да "по сили Устава" обавља функцију председника Владе Црне Горе и координатора Министарства спољних послова, будући да му је мандат председника Владе престао 19. августа 2022. године.
"Наведене функције у обавези сам да обављам до формирања нове Владе у складу са Уставом и законом. Такође, обавештавам Вас да ћу се све до формирања Владе новог сазива, у целости уздржавати од вршења посланичке функције, а посланичку зараду нећу примати нарочито због чињенице да Влада којој је престао мандат, што је случај са Владом којом руководим, по сили Устава наставља са радом све до формирања нове Владе", истакао је Абазовић.
Додао је да се у конкретном случају, не ради о прихватању обављања друге функције у смислу Закона о спречавању корупције, већ о, како је казао, везаности Уставом на обављање функције до избора нове Владе.
"У супротном, отказивање функције председника Владе тешко би нарушило уставни принцип поделе власти из члана 11 Устава, онемогућило равнотежу и контролу грана власти, а државу лишило целокупне извршне гране власти. Стога ћу у складу са одредбом члана 111 Устава Црне Горе наставити да обављам наведене функције, а до формирања Владе у новом саставу, што и је уставна обавеза како бих након тога могао несметано да обавијам посланичку функцију на коју сам у складу са законом изабран", навео је Абазовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала