Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић упитао Лајчака: Да ли Мишел и данас мисли оно што је рекао јуче

© Фото : Kosovo Online/скриншотИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић упитао је изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да ли председник Европског савета Шарл Мишел и данас мисли оно што је рекао јуче и да ли је то говорио лично или у име Европске уније.
Подсетимо, Мишел је јуче поручио да Европска унија мора да буде спремна на проширење до 2030. године, истичући да то подразумева земље Западног Балкана.
Дачић је рекао да би Србија била срећна да се испуни оно што је Мишел рекао, али да не верује да ће се то обистинити зато што не постоји политичка одлука да тако треба.
„Да ли све државе чланице стоје иза тога, био бих радостан да је то тачно, али исто тако морам да кажем да током протеклих десетак година на свакој конференцији где учествују дипломате из региона постоји једна ‘чувена тема’, а то су ‘европске интеграције Западног Балкана‘".
"Сада ће ускоро да уследе међусобни напади нас са западног Балкана, рећи ћемо најгоре једни о другима, тако да ови из ЕУ ће да закључе да нам и није место у ЕУ.
Према његовим речима, нема смисла више организовати овакве скупове.
„Шта ви из Брисела као не знате да ми хоћемо у ЕУ? Био бих радостан да сте оволико пажње посветили 90-те године, пре рата, јер можда онда не би ни било ратова. И да сте понудили као алтернативу европске интеграције. Зашто тада нисмо организовали овакве скупове и конференције? И сада се прича после рата у Украјини. Нама не треба ништа после рата, нама треба пре рате“, истакао је Дачић.
Он је закључио да је европска идеја могла да буде замена за југословенску идеју.
На Бледском стратешком форуму одржава се панел "Западни Балкан: Све се мења али све остаје исто?", на којем шефови дипломатија региона и специјални изасланик ЕУ за Мирослав Лајчак дебатују о перспективама и придруживању Европској унији.

Лајчак одговорио Дачићу: То што смо ми спремни, не значи да сте ви спремни

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак одговорио је Дачићу да Мишелове изјаве не значе да ће регион ући у склоп ЕУ до наведеног датума.
„Европска унија ће бити спремна до 2030. године, али то не значи да је одговорност ЕУ да доведе Западни Балкан у свој састав до те године. Ако сте ви спремни, ми смо спремни. За плес је потребно двоје“, рекао је Лајчак.
Лајчак је навео да се не сећа да је ЕУ у протеклих 20 година била спремнија за Западни Балкан него што је Западни Балкан био за ЕУ, али да је сада постоји моментум који, како сматра, треба искористити.
Додао је да процес проширења није механички већ политички и да је било периода када проширење није било приоритет ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала