- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Зиђин Мајнинг – први зелени рудник у Србији | Енергија Спутњика

© Фото : Спутњику уступила „Енергија Балкана“Зиђин Мајнинг
Зиђин Мајнинг - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Рударење у Србији многи повезују са великим загађењем ваздуха, воде и земљишта. Тако је и Бор некада важио за црну еколошку тачку Србије.
Зато је право изненађење долазак у борски рудник кинеске „Зиђин Мајнинг Групе”. На површини зелене ливаде, млади засади дрвећа, а у утроби земље се копа руда.
Овај нови, одрживи, еколошки концепт рударења подразумева да нема јаловине на површини, јер се после издвајања концентрата руде бакра у комплексу рудника „Чукару Пеки” јаловина рециклира и враћа у подземне просторије рудника, одакле је ископана. Дакле, не девастира се површина за одлагање јаловине у природу. Ова метода још се не примењује у другим рудницима у Србији, као ни у већини рудника у свету. На тај начин се осим еколошког ефекта обезбеђује и да не дође до слегања земљишта. У овом руднику примењују и технологију поновног коришћења отпадних вода, пречишћавају их и поново користе, тако да нема загађивања водотокова, а нема ни емисија штетних гасова.
Ово зелено рударење примењује се у рудницима Зиђин Мајнинга у Кини, а за сада је реткост и у другим рудницима у свету.
Очекује се да у наредне две до три године буде изграђена прва соларна електрана у руднику „Чукару Пеки“, чиме ће бити употпуњен овај зелени концепт.
Србија Зиђин Мајнинг је већ другу годину први извозник из Србије и компанија са највећом оствареном добити. Од позитивног пословања ове фирме користи има и држава. Од 2021. године компанија је укупно држави платила 178 милиона долара на име рудне ренте, такси и пореза. Сама рудна рента износи 107 милиона. Ове године, 29 милиона долара за прва два квартала су исплатили држави и локалној самоуправи.
Очигледно је да се рударење бакра и злата веома исплати. А томе колике су резерве у овом руднику, а какви планови за убудуће, колико ће трајати експлоатација, па и о томе зашто компанија не инвестира и у топионицу већ извози концентрат уместо готових производа у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Славицом Томић из Зиђин Мајнинга.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Зиђин Мајнинг – први зелени рудник у Србији | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала