- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хиљадама Руса прети прогон из Летоније; Москва: Најгрубље кршење права грађана

© Flickr / Guillaume SpeurtЗастава Летоније
Застава Летоније - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Руским држављанима који живе у Летонији прети протеривање из земље од 1. септембра. Ради се о 6.000 људи који имају руско држављанство али и дозволу сталног боравка коју су им раније издале летонске власти.
Они су се нашли на удару након што је прошле године промењен закон уз образложење да нису положили обавезни испит летонског језика.
С тим у вези чланови Комисије за међународну сарадњу у области људских права Савета за развој грађанског друштва при руском председнику упутили су писмо главном комесару УН за људска права Фолкеру Тирку, комесару Савета Европе за људска права Дуњи Мијатовић и комесару ОЕБС-а за права мањина Каирату Абрахманову.
У њему се скреће пажња да је у питању најгрубље кршење права рускојезичног становништва у Летонији.
Подсећа се да је шеф Комисије летонског Сејма за држављанство и миграције Ингмарс Лидака, рекао да ће око 6.000 држављана Русије који нису прошли тестирање добити званично обавештење да напусте Летонију и то у року од три месеца.
У највећем броју случајева ради се о људима у пензији или пред пензијом који живе у Летонији још од времена СССР-а.

„Њиховим вишегодишњим радом и залагањем формирана је економска база ове земље и до прошле године летонско законодавство од њих није захтевало никакве тестове језика као потврду могућности да живе у Летонији са руским држављанством. Штавише, то што су годинама живели у Летонији доказ је да њихово знање руског и летонског било довољно да организују живот“, наводи се у писму.

Посебно цинично у захтеву летонских власти је не само захтев да се полаже тест него да ти људи попуне анкету у којој ће се определити према политици Русије на међународној сцени.
„Од тих људи заправо не траже само тестове него и да изнесу своје политичке ставове и документовану осуду активности Русије“, истиче се у писму.
Русија сматра да такво понашање летонских власти грубо противречи Међународном пакту УН о грађанским и политичким правима и Европској конвенцији о људским правима и позива УН, ОЕБС и СЕ да посредују и не дозволе насилно протеривање грађана Летоније који имају држављанство Русије.
Медији преносе да губитак права сталног боравка са собом повлачи и прекид исплате пензија.
Бројни политичари и друштвене организације позивају да се закон ревидира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала