- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев жели да уједини неканонску ПЦУ и Гркокатоличку цркву

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМихајловски сабор - актуелна саборна црква нове "уједињене" цркве Украјине
Михајловски сабор - актуелна саборна црква нове уједињене цркве Украјине - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Кијевске власти намеравају да уједине расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ) и Украјинску гркокатоличку цркву (УГКЦ), изјавио је посланик у Врховној ради из партије "Европска солидарност" Николај Књажицки, који је један од аутора предлога закона о забрани канонске Украјинске православне цркви (УПЦ).
"ПЦУ и УГКЦ су украјинске цркве, кијевског крштења, а задатак државе је, како би заштитила националну безбедност - да учини све за њихов развој, сарадњу и заједничку будућност. На чело ПЦУ и УГКЦ су митрополити. Ниједна од украјинских цркава нема патријаршију. Наш циљ је да је добијемо за обе цркве и допринесемо њиховом уједињењу", написао је Књажицки на друштвеним мрежама.
Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној забрани широм Украјине. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ.
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
РУСИЈА
УПЦ: Полиција не дозвољава ходочасницима да приступе Кијевско-печерској лаври
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала