- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ловац Су-27 лансира ракете на вежбама - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински дуг достигао 133 милијарде долара; Руска војска одбија нападе противника у ДНР

Пратите нас
Специјална операција руске војске, 552. дан. Украјинске снаге свакодневно покушавају да нападну централни део Русије уз примену дронова, али руска ПВО те нападе успешно одбија. У окршајима код Артјомовска и у краснолиманском правцу руска војска успешно је савладала противника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 29.08.2023
Вашингтон неће испоручивати оружје Кијеву ако ће то негативно да утиче на борбену готовост Сједињених Држава, рекао је заменик министра одбране за набавку оружја Вилијам Лапланте.
„Председник (Здруженог комитета начелника штабова) и министар (одбране) врше процену сваке ствари коју одлуче да узму из америчких складишта за испоруке Украјинцима. И ако они сматрају да ће нешто негативно утицати на борбену готовост или повећати ризик, онда то нећемо учинити“, истакао је он.
Како је нагласио Лаплант, руководство војног ресора помно прати ниво борбене готовости САД. Истовремено, да би помогао Кијеву, Вашингтон је заједно са својим савезницима повећао производњу, укључујући артиљеријских граната које најчешће користе Оружане снаге Украјине, додао је он.
22:35 29.08.2023
21:41 29.08.2023
Француска ради на билатералном безбедносном споразуму са Украјином – он ће укључивати војне, хуманитарне и цивилне аспекте, изјавила је министарка спољних послова Француске Катрин Колона на заједничкој прес-конференцији са украјинским колегом Дмитријем Кулебом.
„Радимо на томе још од самита НАТО одржаног у јулу у Вилњусу. Тада су земље Г7 изразиле намеру да склопе безбедносне споразуме с Украјином, Од тада им се придружило око 20 земаља, чак и више. Разговарали смо о томе са Кулебом“, прецизирала је Колона.
Такође је додала да Француска ради на организовању самита за мир у Украјини, односно иницијативи коју је раније изнео председник земље Емануел Макрон.
21:34 29.08.2023
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини не укључује касетну муницију, изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.
20:56 29.08.2023
Руска војска није дозволила украјинским војницима да се учврсте у Урожајном и Старомајорском у ДНР, рекао је новинарима лидер републике Денис Пушилин.

„Непријатељ трпи губитке у људству и опреми, али не може да се учврсти тамо“, рекао је он.

Према речима Пушилина, „у Урожајном није остала цела ниједна кућа, ни подрум“. Јединице Оружаних снага Украјине ће, највероватније, покушати да заобиђу ова места, додао је он. Ипак, руска војска чини све да то спречи.
20:19 29.08.2023
Руска војска је одговорила на украјински напад на село Климово у Брјанској области тако што је гранатирала привремене базе Оружаних снага Украјине, саопштио је на Телеграму губернатор региона Александар Богомаз.
„Реагујући на терористички напад украјинских националиста на село Климово, јединице руског Министарства одбране извеле напад на проивремене базе Оружаних снага Украјине у рејону села Семјоновка", написао је он.
19:50 29.08.2023
Администрација Сједињених Америчких Држава укључила је пројектиле за вишеструке ракетне системе ХИМАРС, ракете за системе противваздушне одбране и артиљеријску муницију у нови пакет војне помоћи Украјини, вредан 250 милиона долара, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен у писаној изјави.
„Данас објављујемо о још једном пакету војне помоћи Украјини која брани своју територију и свој народ. Овај пакет укључује важну опрему која ће помоћи Украјини на бојном пољу. Она укључује ракете АИМ-9М за ПВО, гранате за Хајмарсе, 155мм и артиљеријску муницију, калибра 105 мм, опрему за разминирање, (противтенковске ракетне системе) Џавелин и друге противтенковске системе и ракете, више од 3 милиона комада муниције за малокалибарско оружје, санитетска возила...“, рекао је он.
Државни секретар је додао да је пакет војне помоћи, вредан 250 милиона долара.
19:13 29.08.2023
Јавни дуг Украјине наставио је да расте и достигао нови рекорд од скоро 133 милијарде долара, што је повећање од четири милијарде долара за месец дана, саопштило је украјинско Министарство финансија.
Истовремено, спољни дуг Украјине достигао је 3,319 билиона гривни (90,77 милијарди долара), што је 68,29 одсто укупног јавног дуга, а унутрашњи 1,541 билион гривни (42,15 милијарди долара), односно 31,71 одсто укупног јавног дуга.
Износ јавног и државом гарантованог дуга Украјине порастао је у јулу за 146,23 милијарде гривна, или 4 милијарде долара, показују подаци Министарства финансија.
16:27 29.08.2023
Гранатирано је село Климово у Брјанској области, има мртвих, написао је губернатор Александар Богомаз на свом Телеграм каналу.
„Оружане снаге Украјине отвориле су ватру из вишецевног ракетног система на село Климово. Према прелиминарним информацијама, нажалост, има мртвих, међу њима је и једно дете“, наводи се у поруци.
Још пет особа је повређено.
16:12 29.08.2023
Западне земље покушавају да политички маневришу у ситуацији око Украјине, и притом, настављају да испоручују оружје Кијеву, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Они који су довели на власт људе који су данас на власти у Кијеву, сада, као круна тог лудила, снабдевају их оружјем, подржавају их и истовремено настављају да политички маневришу, истакла је она.
Она је навела, да су на Мајдану у периоду 2013-2014. године били ти исти министри иностраних послова Француске, Немачке, балтичких земаља, Пољске, Канаде и Сједињених Америчких Држава.
„Они су довели на власт кијевски режим, газили на почетке државности Украјине, који су тек почели да се пробију“, закључила је Захарова.
15:48 29.08.2023
Министарство одбране Русије: Данас, око 16 часова, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте у Руској Федерацији.
Украјинска беспилотна летелица је оборена средствима ПВО изнад територије Брјанске области.
15:45 29.08.2023
Оружане снаге Русије обориле украјинску беспилотну летелицу изнад Црног мора.
„Данас, око 13:00 по московском времену, спречен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летелицом на објекте на територији Руске Федерације“, саопштило је руско Министарство одбране.
Дрон је пресретнут и уништен.
Ово је други инцидент данас, ловац је оборио први украјински дрон око 12 часова по московском времену.
14:31 29.08.2023
Три цивила погинула су у украјинском гранатирању Горловке у ДНР, саопштио је градоначелник овог града Иван Приходко.
Он је додао да је гађана фабрика млека, која је веома оштећена.
12:58 29.08.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге одбиле су шест напада Оружаних снага Украјине у купјанском правцу, губици противника у протекла 24 часа износе до 50 војника;
У Запорошкој области руске снаге одбиле су два напада украјинске војске; У доњецком правцу, руске снаге одбиле су напад јуришне групе Оружаних снага Украјине код Невељског и побољшали положај дуж линије фронта;
Руски ПВО системи пресрели су украјинску противбродску ракету „нептун“;
У областима Кремене и Червоне Диброве у ЛНР и Јамполовке у ДНР руске снаге одбиле су три напада украјинске војске;
У краснолиманском правцу руске војске су током протеклог дана убиле до 80 украјинских војника;
Руске снаге су у ДНР уништиле два комантно-осматрачка пункра јединица 67. механозоване бригане Оружаних снага Украјине;
Код Новомихајловке у ДНР уништено је складиште муниције 79. јуришне бригаде украјинске војске;
Руски војници су код Дорожног у ДНР на истоварној станици Оружаних снага Украјине ракетним нападом погодили војни ешалон са муницијом;
У доњецком правцу је током борби убијено и рањено више од 340 украјинских војника;
У херсонском правцу руске снаге су током протеклог дана убиле и раниле до 20 украјинских војника.
12:42 29.08.2023
Украјински суд препознао је указ о мобилизацији председника Украјине Владимира Зеленског као необавезујући.Регионални суд Полтавске области Украјине је 23. августа ослободио оптуженог за избегавање мобилизације.
Судија је сматрао да укази Зеленског нису извршени у складу са законом.
„Такозвани закони и председнички укази, укључујући и оне о мобилизацији, увођењу ратног стања, о употреби Оружаних снага Украјине, који су легитимисани под плаштом закона, представљају ауторска дела, нису уставно утемељени, не представљају законе у суштини и нису обавезујући за народ“, наводи се у одлуци суда.
11:49 29.08.2023
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев о сагласности Запада на нападе Кијева на Крим: Предвиђања Апокалипсе све ближа
11:42 29.08.2023
Руски борбени авион уништио је украјинску беспилотну летелицу изнад Црног мора која је покушавала да нападне циљеве у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.
„Данас око 12 часова спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад једном беспилотном летелицом на објекте у Руској Федерацији. Беспилотну летелицу уништио је авион поморске авијације изнад Црног мора“, истиче се у саопштењу Министарства.
11:07 29.08.2023
Украјински војници се жале да су уместо америчких оклопних возила пешадије "бредли", за које су обучавани у Немачкој, добили М113 који су произведени у време Вијетнамског рата, пише "Гардијан".
Како се наводи у чланку, реч је о војницима 32. украјинске бригаде делу фронта у купјанском правцу.
09:52 29.08.2023
Постоје проблеми у САД када је реч о изради гаранција безбедности за Украјину, пише "Волстрит џорнал" и додаје да Бела кућа не може да гарантује да ће обавезе бити поштоване ако у земљи дође до промене власти.
Лист наводи и да преговори о гаранцијама безбедности за Украјину неће бити завршени пре 2024. године. Према информацијама "Вол стрита", преговоре за сада воде САД и Велика Британија, а у Француској се очекује да ће почети за неколико недеља.
09:48 29.08.2023
Припадници групе "Дњепар" уништили су у последња 24 сата код Херсона хангар са наоружањем и војном техником украјинских снага, систем "Град" и ликвидирали 36 украјинских војника, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала