- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Предложићу Скупштини да одбаци одлуке Европског суда

© Фото : РТРС/ЈутјубМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће иницирати одржавање седнице Народне скупштине Српске у што скорије време на којој би било предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају „Ковачевић“.
Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда.
„Предложићу да НСРС одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, као ново постављање немогућих услова БиХ. Ово је правно недопустива и политички спекулантска одлука, системски разарајућа за БиХ. Предлажем да НСРС предложи органима БиХ да одбаце овакву одлуку као ништавну и то ћемо учинити, што се тиче нас, одмах на седници Дома народа ПС БиХ“, истакао је Додик.
Додик је истакао да је циљ пресуде Европског суда обрачун са конститутивношћу народа и одбацивање и урушавање елемената Дејтонског споразума и Устава као Анекса 4 тог споразума, који је основни конститутивни акт.
Додик је рекао да пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.
„Ствари које подривају БиХ допринеле су тако нечему. Мислим да нису ни свесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја“, истакао је председник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Додик је рекао да пресуда излази изван оквира Европске конвенције и трајно дели БиХ.
„БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска“, рекао је он.
Суд за људска права у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
РЕГИОН
Опасна одлука: Европски суд руши Дејтон и укида Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала