- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Безбедносне гаранције Украјини без помињања забринутости Русије биће једностране

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Решавање украјинских безбедносних гаранција биће једнострано без помињања забринутости о руској безбедности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„За сада је процес прилично једностран, суштина процеса није сасвим јасна, али је јасно да такви процеси не могу бити одрживи без помињања наше безбедности“, рекао је Песков новинарима, коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског о давању безбедносних гаранција од стране Сједињених Америчких Држава и Француске.
Он је подсетио да је потписан читав низ договора.
„Из ових изјава није јасно о ком формату гаранција је тачно реч, али ми пажљиво пратимо ове информације и пратићемо их. Знамо да је потписан читав низ споразума управо у смислу да ће Украјини неку безбедност, неке безбедносне гаранције на билатералној основи дати читав клуб земаља“, прецизирао је портпарол.
Истовремено у овом контексту никада није било помињања или барем позивања на забринутост коју је руска страна више пута изражавала о безбедности, што је за жаљење, нагласио је Песков.
У јулу је на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу Г7 усвојила декларацију о дугорочним безбедносним гаранцијама за Украјину. У документу се посебно наводи да Кијев треба да добије значајан војни потенцијал. Затим су се овој декларацији придружиле још неке земље. Украјинске власти надају се да ће до краја ове године закључити прве билатералне споразуме са европским земљама. Преговори су већ у току, конкретно са Сједињеним Америчким Државама и Француском, о формату гаранција разговара Немачка. Кијев је најавио да се нада да ће у процес укључити и Токио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала