- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров спремио предлог за Турску о руском житу

© Sputnik / Илья НаймушинЖетва жита
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Москва разматра иницијативу руског председника Владимира Путина да Турској испоручи милион тона житарица за прераду и слање у земље којима је то потребно као алтернатива црноморском споразуму о житу, наводи се на сајту руског дипломатског ресора.
"Министри спољних послова Русије и Турске (Сергеј Лавров и Хакан Фидан) намеравају да размотре спровођење иницијативе председника Руске Федерације Владимира Путина о организацији испоруке једног милиона тона руског жита у Турску по сниженим ценама, уз финансијску подршку Катара, ради накнадне прераде у турским предузећима и испоруке у земље којима је оно најпотребније“, саопштило је руско Министарство спољних послова уочи разговора два министра.
Поред тога, додали су да Руска Федерација овај пројекат сматра „оптималном радном алтернативом црноморског споразума“.
Истовремено, Лавров намерава да укаже свом турском колеги да Русија све бродове који иду у Украјину сматра потенцијалним превозницима војног терета.
„Разговараће се о ситуацији која је настала након престанка важења црноморске иницијативе о извозу жита из украјинских лука 18. јула ове године. Још једном ћемо турској страни изнети руски став, који се огледа у изјави Министарства одбране од 19. јула ове године у складу које, након прекида важења споразума сви бродови који се буду ишли у Украјину сматрају се потенцијалним превозницима војног терета, да су укључени у сукоб на страни Кијева“, истакла је дипломатска мисија.
Састанак Лаврова и Фидана биће одржан 31. августа у Москви.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
РУСИЈА
Европска комисија жели да отвори „дунавски коридор“ за украјинско жито
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала