- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министар просвете: Веће казне за насиље у школама у Србији

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/VANIA BARBARA/Cropped photo / Вршњачко насиље
Вршњачко насиље - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Законске измене омогућиће да од другог разреда основне школе оцена из владања ученика уђе у просек оцена на полугодишту и крају године, смањење броја ученика у одељењу на максимално 28 и могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза ученика
У петак ће нову школску годину почети 760.000 ђака, а међу њима су и ученици ОШ „Владислав Рибникар“, јер је тако одлучено у договору са стручњацима и родитељима, рекла је министар просвете Славица Ђукић Дејановић.
Она је у интервјуу за „Вечерње новости“ навела да је тим ученицима од 3. маја пружана континуирана подршка, те да је највећи број њих савладао трауму.

„У другој групи су деца којима ће током године бити организован саветовалишни рад - психо-социјална подршка. Али, има деце која ће бити упућена на лечење у здравствени систем како би решила посттрауматски стресни поремећај или другу психолошку нестабилност“, истакла је Ђукић Дејановићева.

Она је рекла да је сугестија школама да 1. септембар буде дан дијалога наставника и ученика, не само о школским програмима већ и о емоцијама, вредностима, људској топлини и уважавању.
Парламент ће, према њеним речима, током јесењег заседања усвојити законе којима су предвиђене казнене мере за насиље у школама, а циљ је јачање васпитне функције школа.
„Између осталог, ове законске измене омогућиће да од другог разреда основне школе оцена из владања ученика уђе у просек оцена на полугодишту и крају године, смањење броја ученика у одељењу на максимално 28 и могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза ученика“, објаснила је Ђукић Дејановићева.
Када су упитању измене Закона о уџбеницима, оне омогућавају увођење Националне читанке, као наставног средства за све ученике основног и средњег образовања који похађају наставу на српском. У њима ће се, по речима министарке, наћи додатни материјали који би утицали на развијање националног идентитета и националне свести.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала