- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Незапосленост у Русији на рекордно ниском нивоу

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаМраз у Москви
Мраз у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Стопа незапослености у Русији поново је обновила историјски минимум: у јулу је износила тачно 3 одсто радне снаге, наводи Росстат (Завод за статистику) у извештају о друштвено-економској ситуацији у земљи у периоду јануар-јул ове године.
У јуну је стопа незапослености била 3,1 одсто, у мају 3,2 одсто.
Број незапослених, који испуњавају критеријуме Међународне организације рада, у јулу је износио 2,3 милиона људи. Реч је о особама које нису имале посао или плаћени посао, тражиле су посао или су биле спремне да га започну те недеље када је вршена анкета. Месец дана раније, њихов број је Росстат проценио на 2,4 милиона људи.
Ове процене даје Росстат на основу месечних анкета и разликују се од регистроване незапослености (0,7 одсто је регистровано у службама за запошљавање).
Број запослених у привредним делатностима износио је 74 милиона људи. Стопа запослености становништва (удео запосленог становништва у укупном становништву одговарајуће старосне доби) старости 15 и више година износила је 61,1 одсто (овај показатељ је у сталном порасту од 2022. године).
Стопа незапослености у Русији стално опада од почетка 2022. године. У јануару 2022. године, пре почетка ратних дејстава на територији Украјине и увођења оштрих санкција, износила је 4,4 одсто. У априлу прошле године та цифра је прешла границу од 4 одсто. Н
Овакве стопе незапослености су рекордно ниске у читавој новијој историји земље. Током пандемије коронавируса, незапосленост је достигла врхунац од 6,4 одсто у августу 2020.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала