- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Породице несталих на КиМ: Нећемо одустати од захтева да се сазна судбина несталих

© Tanjug / DOPISNIK KiMЧланови породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије поручили су из Грачанице да неће одустати од захтева да се сазна судбина њихових најмилијих и док се кривци за отмице и убиства Срба не приведу правди, напомињући да је, нажалост, истина све даља, а остаје питање зашто и докле ће чланови њихових породица да буду НН лица.
Чланови породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије поручили су из Грачанице да неће одустати од захтева да се сазна судбина њихових најмилијих и док се кривци за отмице и убиства Срба не приведу правди, напомињући да је, нажалост, истина све даља, а остаје питање зашто и докле ће чланови њихових породица да буду НН лица.  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Чланови породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије поручили су данас из Грачанице да неће одустати од захтева да се сазна судбина њихових најмилијих и док се кривци за отмице и убиства Срба не приведу правди, напомињући да је, нажалост, истина све даља, а остаје питање зашто и докле ће чланови њихових породица да буду НН лица.
Чланови Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије, окупили су се данас испред Општине Грачаница, поводом Међународног дана несталих особа, како би још једном поновили да и после више од две деценије не знају ко је и зашто киднаповао и убијао Србе пре, за време и после оружаног сукоба у јужној српској покрајини.
Они су затражили да питање несталих буде приоритет у преговорима Београда и Приштине, а да се отворе сва потенцијална гробна места.
"Обраћајући се надлежним институцијама за решавање питања киднапованих, добијали смо обећања и лажну наду. Године пролазе, а ми остајемо са нашим болом, тугом и неизвесношћу да се киднаповани пронађу, а извршиоци тих злочина изведу пред лице правде. Једина новина, на нашу жалост, јесте та да је Еулекс наше поверљиве информације, које смо дали у нади да истраже и дођу до информација, дао истражној полицији Косова, полицији која је и учествовала у овим злочинима. На тај начин, као и више пута до сада, изиграли су наше поверење и угрозили нашу безбедност", рекла је координаторка Удружења киднапованих и несталих са Косова и Метохије, Силвана Маринковић.
Млађан Маврић из Велике Хоче нестао је 12. октобра 1999. године у албанском делу Ораховца, где је отишао да купи лекове, а његови посмртни остаци су пронађени и сахрањени, прича за Танјуг његов брат Негован.
"Ја сам мога брата пронашао, нисам пронашао његове убице, али моја потрага за њима није престала. Ја и даље трагам за несталима, јер није само питање да је човек нестао, питање је и зашто је нестао? Како је могуће да неко нестане у присуству 50.000 војника КФОР-а који су били присутни на Косову, као и разне организације", рекао је Негован Маврић, који сада ради као координатор у Ресорном центру за нестала лица.
Решавање судбине несталих је приоритет у раду Црвеног крста Србије и Косова и Метохије, рекао је Дарко Гвозденовић из Црвеног крста КиМ.
Још увек није разјашњена судбина 1.657 несталих особа са Косова и Метохије, а у мртвачници у Приштини се налазе посмртни остаци више од 400 особа. Потраге за несталим Србима на КиМ скоро и да нема. Пре скоро две године из приштинске комисије за нестала лица је најављено ископавање на Кошарама, где је нестало седам српских војника, док се о осталим локацијама које су Срби пријавили и не говори.
Данашњем скупу у Грачаници присуствовали су представници међународног Црвеног крста, Црвеног крста Србије и Косова и Метохије, локалне самоуправе, као и грађани.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала