- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин честитао 80. годишњицу ослобођења од нацизма становницима Ростовске области

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је становницима Ростовске области 80. годишњицу ослобођења овог региона од фашизма, саопштио је губернатор области Василиј Голубев на свом Телеграму.
„Честитам вам 80. годишњицу ослобођења Ростовске области од нацистичких освајача“, наводи се у документу који је потписао председник.
У честитки председника напомиње се да је ова област вековима играла важну улогу у развоју земље и јачању руске државности. Посебне јуначке странице историје повезане су са Другим светским ратом, где су се припадници различитих националности борили раме уз раме. Пробој Миуског фронта од стране Црвене армије, борбе за ослобођење градова и насеља у области остаће у сећању народа, додао је председник.
„Заувек ћемо поштовати подвиг и самопожртвованост свих оних који су донској земљи приближавали велику победу. На овај свечани дан нашим ветеранима упућујемо најтоплије речи признања и поштовања. Једнако достојно као и они – становници области данас испуњавају свој дуг у оквиру специјалне војне операције. Они умножавају традиције патриотизма и солидарности које су нам завештали наши дедови и прадедови“, наводи се у документу.
Најжешће борбе на територији Ростовске области вођене су од октобра 1941. до августа 1943. године. У плановима нацистичке команде посебан значај дат је заузимању јужних региона СССР-а. Да би извршили своје планове у јужном правцу, нацистичка команда издвојила је велике снаге. Од 18. до 30. августа 1943. године водиле су се борбе за коначно ослобођење Ростовске области. Тридесети август сматра се даном ослобођења Ростовске области од нацистичких освајача.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала