- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је све индијски ровер пронашао на Месецу

© AP Photo / (HOGP)Индијска свемирска летелица „Чандрајан-3“ успешно је слетела близу јужног пола Месеца,
Индијска свемирска летелица „Чандрајан-3“ успешно је слетела близу јужног пола Месеца, - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Индијска национална свемирска агенција саопштила је да је мисија Чандрајан-3 открила неколико елемената на површини Месеца и да је у току потрага за водоником.
Лунарни ровер Прагјан, који је део индијске мисије Чандрајан-3, открио је сумпор у близини јужног пола Месеца, саопштила је Индијска организација за свемирска истраживања (ИСРО) у уторак.
„Инструмент ласерски индукованог спектроскопа (ЛИБС) на роверу недвосмислено потврђује присуство сумпора на површини Месеца у близини јужног пола, кроз прва мерења на лицу места“, објавио је ИСРО на Твитеру.
Свемирска агенција је потврдила да су алуминијум, калцијум, гвожђе, хром, титан, манган, силицијум и кисеоник такође откривени, како се и очекивало, и да је „потрага за водоником у току“. У посебном посту, ИСРО је показао слике које је снимила навигациона камера на роверу у среду ујутро, преноси РТ.
Од три мисије које су предвидели научници иза мисије Чандрајан-3 – демонстрација меког слетања, ровера који лута Месецом и спровођење научних експеримената на лицу места – сонда је већ обавила две, а трећа је у току, саопштила је претходно ИСРО.
Мисија Чандрајан-3 анализира састав материјала на Месецу тако што их излаже ласерским импулсима високе енергије, саопштила је агенција. Техника, позната као "ЛИБС", може одредити елементарни састав материјала као што су стене и земљиште.
Ровер је 27. августа наишао на кратер пречника 4 метра који се налазио 3 метра испред њега. Међутим, извршена је корекција курса и ровер је безбедно кренуо новом путањом, навела је свемирска агенција.
Слетање Чандријан-3 23. августа сматра се значајним достигнућем, чиме је Индија постала прва земља која је слетела близу јужног пола Месеца, и четврта након Совјетског Савеза, Сједињених Држава и Кине која је успешно спустила свемирски брод на Месец. Према бази података америчке свемирске агенције НАСА о мисијама на Месец, само 62 такве мисије (од укупно 111) биле су успешне у последњих седам деценија.
„У овом периоду 21. века, земља која преузима вођство у науци и технологији ће напредовати“, рекао је индијски премијер Нарендра Моди током посете командном центру ИСРО у Бенгалуру 26. августа.
Површина Месеца снимљена са индијске свемирске летелице „Чандрајан-3“ - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
ДРУШТВО
Није онако као што се мислило: Шта је открио индијски ровер на јужном полу Месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала