- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Америка планира да произведе на хиљаде робота-ратника у наредне две године, познат и разлог

© AP Photo / Seth WenigАмерички војник са дроном
Амерички војник са дроном - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Војска Сједињених Држава планира да почне да користи на хиљаде аутономних система наоружања у наредне две године у покушају да се супротстави растућој моћи Кине, објавила је заменица америчког секретара за одбрану Кетлин Хикс у говору.
Такозвана иницијатива Репликатор има за циљ сарадњу са одбрамбеним и другим технолошким компанијама на производњи великих количина приступачних система за све родове војске.
Иако су током последње деценије војни системи способни за различите степене независног деловања постали све учесталији, саопштење америчког Министарства одбране јасно показује да се будућност сукоба променила: пред нама је доба робота за борбу, преноси портал Конверзејшн.

Нови начин ратовања

Током протекле деценије дошло је до значајног развоја напредних роботских система за војне сврхе. Многи од њих су засновани на модификовању комерцијалне технологије, која је сама по себи постала способнија, јефтинија и доступнија..
У свом говору, Кетлин Хикс је указала на уочену хитну потребу да се промени начин на који се ратови воде. Како је изјавила, нови програм Репликатор ће у наредних 18 до 24 месеца обухватити на хиљаде замењивих, аутономних система у више домена који се могу отписивати на терену.
„Аутономан“ означава робота који може да обавља сложене војне мисије без људске интервенције.
„Замењив“ значи да је робот довољно јефтин да може бити изложен ризику и изгубљен ако је мисија високог приоритета. Иако такав робот није баш дизајниран за једнократну употребу, био би разумно приступачан да се може купити пуно њих и надокнадити губици у борби.
„Више домена“ означава роботе на копну, на мору, у ваздуху и свемиру. Укратко, роботи свуда, за све врсте задатака.

Кина највећи изазов

За америчку војску Кина је, наводи се, „константни изазов“, а САД треба да унапреде своје војне способности.
Сматра се да кинеска армија има значајну предност: има више људи, више тенкова, више бродова, више пројектила.
Брзом израдом на хиљаде „аутономних роботских система“, програм Репликатор ће Сједињеним Државама дати оне бројке које се сматрају неопходним за победу у будућим великим ратовима, оценила је Кетлин Хикс.
Репликатор такође има за циљ да дугорочно институционализује масовну производњу робота.
„Морамо осигурати да се [кинеско] руководство буди сваки дан, разматра ризике агресије и закључује - „данас није тај дан“ — и то не само данас, већ сваког дана, од данас до 2027., 2035., 2049. и касније“, истакла је Хиксова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала