- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ: Украјина и Западни Балкан треба да уђу у ЕУ што пре

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије и ЕУ
Застава Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Украјина мора постати чланица ЕУ, а такође и Западни Балкан и то што пре, рекао је високи представник ЕУ за спољне послове у безбедност Жозеп Борељ после неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у шпанском граду Толеду. Он је додао да ЕУ треба да буде спремна да прими 10 нових држава чланица.
Борељ је казао да је једна од тема данашњег састанка било и проширење Европске уније, као и да је шпанско председништво ЕУ предложило да се наредног месеца одржи министарски састанак о земљама Западног Балкана, као и да су се министри сложили да се то догоди.
„Спровешћемо то крајем следећег месеца, заједно са шпанским председништвом, а након осталих догађаја везаних за Западни Балкан, као што је Берлински процес. Мислим да је врло значајно да министри ЕУ под шпанским председништвом узму у обзир оно што се догађа на Западном Балкану“, додао је Борељ.
Он је рекао да је сукоб у Украјини имао „колатерални ефекат убрзавања процеса проширења, а тај процес се свакако заснива на заслугама“.
„Једна држава постаје чланица онда када испуни све услове. Али истовремено сматрам да је добро имати политички циљ - хоризонт - како би тај процес добио политички подстицај. Ми такође морамо бити спремни на проширење којем би Европској унији могло бити придодато још 10 нових чланица“, рекао је Борељ.
Он је додао и да би предлагање неке врсте „временског циља“ земљама кандидатима за пријем у ЕУ могло мобилисати њихову енергију.
Према његовим речима на састанку се разговарало о бројним темама од којих су главне биле тренутне ситуације у Украјини и Нигеру, пренео је Танјуг.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СРБИЈА
Борељ: Нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу 14. септембра
Европска комисија - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СВЕТ
Расправа у ЕУ: Разлог Западни Балкан и 2030.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала