- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Француска почасни гост Београдског сајма књига

© Sputnik / Лола Ђорђевић65. Београдски сајам књига
65. Београдски сајам књига - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Велико име савремене француске књижевности и добитник Гонкурове награде, Матијас Енар, отвориће Београдски сајам књига који се одржава од 21. до 29. октобра. Енар, познат по делима "Зона", "Бусола", "Причај им о биткама, краљевима и слоновима", један је од омиљених писаца нашег региона и један је од најбољих познавалаца наше историје и културе.
Будући да је Француска почасни гост овогодишњег Сајма, читалачка публика ће имати прилику да упозна и разговара и са другим познатим француским ауторима, попут Ерика-Емануела Шмита, једног од најпревођенијих и најпознатијих француских писаца (Јеванђеље по Пилату, Миларепа, Господин Ибрахим и цветови из Курана) и Патрика Бесона, књижевника већ јако добро познатог српског публици.
На Сајму ће гостовати и Катрин Кисе, француска романсијерка позната по романима Уживати и Дефиниција среће, као и Тома Пикети, један од светски најпопуларнијих економиста данашњице и његова супруга Жилија Каже, такође економиста, саопштио је Француски институт.
Посетиоци Сајма имаће прилику да упознају и Флоранс Ноавил, романсијерку, књижевну критичарку и новинарку, која ће представити биографију Милана Кундере, док ће Пјер Асулин, француски писац, члан Академије Гонкур, представити свој најновији роман Пливач, посвећен чувеном француском пливачу, европском шампиону, Алфреду Накашу.
Многи млади љубитељи стрипа са нестрпљењем очекују Тонија Валентеа, изузетног младог стрип цртача кога сврставају у ауторе манфре (француска манга), а коме је серијал Радиант донео светску славу. Ту ће бити и Магали Ле Иш , која је читаоцима са српског говорног подручја позната по едицији звучних књига о музикалном псу Пеци, које спадају међу најпопуларније дечје књиге на свету.
Француску ће на овогодишњем Сајму књига представљати и Флоранс Обри, аутор романа Црни Титан и Кристел Петиколен - терапеуткиња и стручна саветница која се готово 30 година бави психолошким проблемима људи и нуди напредне алате за помоћ у развоју личног потенцијала и побољшања комуникација.
Очекује се и долазак Изабел Фимејер, француске новинарке и књижевнице која већ 25 година истражује живот и рад чувене модне креаторке Коко Шанел и написала је неколико њених биографија, као и Данијела Рошфора, француског писца који је недавно објавио књигу Висока цена о славној тенисерки Моники Селеш.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала