- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како се пријавити за новчану помоћ државе деци: Рок истиче 20. септембра, стигло 900.000 пријава

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
За једнократну помоћ државе од 10.000 динара до данас у 17 сати стигле су пријаве родитеља за 900.000 деце, речено је у Министарству финансија.
Пријава за једнократну помоћ државе деци почела је 20. августа и траје до 20. септембра. Право на помоћ државе има свако дете држављанин Србије до 16 година старости, као и деца рођена након 21. новембра 2006. године.
Пријава се обавља електронски на адреси idp.trezor.gov.rs.
Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.
Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.
Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.
Уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се на исти начин као и мајка, те је потребно да унесе само свој ЈМБГ и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели да му буде уплаћен новац, појашњавају из Министарства финансија.
Уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, потребно је да отац приложи судску пресуду у ПДФ формату.
Дакле, довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик.
Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ.
Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је приложити правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату. Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ.
Хранитељи и примаоци новчане социјалне помоћи не пријављују, већ ће им новчана помоћ аутоматски бити исплаћена.
Пријављенима ће новац бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.
Како је раније казао потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, за ове намене у буџету је издвојено око 12 милијарди динара, пренео је Танјуг.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
ДРУШТВО
Почела пријава за једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете до 16 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала