- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Лесковачки фестивал филмске режије: Миши Радивојевићу награда „Живојин Жика Павловић“

© Tanjug / Сава РадовановићМиша Радивојевић
Миша Радивојевић  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ биће одржан од 14. до 19. септембра у Лесковцу под слоганом „Акција!“, а добитник награде фестивала „Живојин Жика Павловић“ ове године је чувени редитељ Милош Миша Радивојевић.
"Ова награда је нешто највише што човек може добити од својих колега и пријатеља. Награда 'Живојин Жика Павловић' подразумева да немате разлога да будете претерано поносни, јер морате неговати сумњу да је можда нисте заслужили или да постоји неко ко је заслужио више од вас. Ја сам сада у ситуацији да добро размислим да ли сам ја отплатио све рате које дугујемо Жики Павловићу. Жика нам служи као нека врста вечне рате да када ми попустимо, када се наше личне ватре угасе, ми обновимо наше ватре на тој Жикиној великој ватри", рекао је Радивојевић на вест о признању.
Како време пролази, сматра аутор филмова „Дечко који обећава“, „Уна“, „Ни на небу ни на земљи“, „Буђење из мртвих“, „Одбачен“, „Како су ме украли Немци“, све више нам је потребно то што нам је Жика поклонио на почетку:
"Заиста мислим да та награда има велики терет. Нашао сам се у друштву 12 добитника који су једна репрезентација југословенског филма и могу да замислим ко ће добити следеће награде. Припадам оној генерацији која је боље реаговала на оспоравање него на награде и не могу да спречим да ми срце мало трепери од ове награде. Мораћу мало да се саберем да бих видео да ли ја ово признање заслужујем".
Уметнички директор, редитељ Дарко Бајић је слоган фестивала „Акција“ објаснио сталном акцијом у којој су док праве ЛИФФЕ:
„План је да направимо већи и значајнији фестивал, мада смо то и успели, али увек идемо још даље. Културни простор Југославије представља најбоље филмове који утичу на европску па и светску кинематографију. Циљ је да спојимо покретаче 'Кино клуба Београд'- Жику Павловића и Душана Макавејева. То је стваралаштво црног таласа који по мени никада није ни престајао“.
© Tanjug / Сава РадовановићМиша Радивојевић и Дарко Бајић
Миша Радивојевић и Дарко Бајић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Миша Радивојевић и Дарко Бајић
Он је најавио 40 филмова из Србије и региона:
„Филм је сан аутора. Никако не може да се снима на брзину. Редитељу мора да се обезбеди егзистенција, јер ће он снимати неки филм по две, три године. Неки други могу радити и нешто друго, али режисер само снима филм и мора да се поштује. Сматрам да филм обогаћује живот“.
У конкуренцији за Гран при фестивала – „Живојин Жика Павловић“ биће осам филмова по избору селектора Огњена Свиличића: „Индиго кристал“ Луке Михаиловића, „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић, „Да ли сте видели ову жену?“ Матије Глушчевића и Душана Зорића, „Празник рада“ Пјера Жалице „Трагови“ Дубравке Турић, „Јахачи“ Доминика Манцеја, „Кајмак“ Милча Манчевског и „Сигурно место“ Јураја Леротића (Хрватска).
Жири такмичарског програма чине редитељи Дамјан Козоле (Словенија) и Ненад Павловић, син Живојина Павловића, и глумац Љубомир Бандовић.
Ове године ЛИФФЕ фестивал уводи нови такмичарски програм „Дивљи филм“ са филмовима редитеља из целог света који својим ауторским стилом настављају специфичан филмски језик легендарног редитеља Душана Макавејева.
Од ове године главна награда за режију носиће његово име – „Душан Макавејев“, а на програму ће, како је пренео Танјуг, бити хорор мјузикл „Hello Darkness” Соде Јерк, „Лице медузе“ Мелисе Либертал, „The Sweet East” Шона Прајса Вилијамса „Књига решења“ Мишела Гондрија, „Агра“ Кануа Бехала, „Бунтовница“ Шарлот Реган, омнибус „Техеранске приче“ и „Винсент мора да умре“ Стефана Кастана.
У жирију селекције „Дивљи филм“ су аустралијско-италијанска глумица Грета Скаки, која је играла у Макавејевом филму „Кока Кола Кид“, монтажер Јан Деде са ким је Макавејев сарађивао на остварењу „Sweet Movie” и документариста Роб Мос, који је са нашим редитељем предавао на Харварду.
Лесковачка публика ће имати прилику да погледа и по две епизоде серија „Позив“ Марка Ђиласа, „Тунел“ Петра Ристовског и „Тајкун“ (друге сезоне) Јелене Гавриловић и Ивана Стефановића, а најбоље ће бирати жири састављен од 100 редитеља.
Најваљен је такмичарски програм студенских филмова који конкуришу за награду „Радомир Баја Шарановић“, а најбољи ће изабрати редитељ Стефан Арсенијевић, директорка фотографије Маја Медић и глумац Милош Влалукин.
Књига Живојин Павловић. Кино - поета великог црнила - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
КУЛТУРА
И данас светли његово велико црнило: Представљена књига о великом синеасти Живојину Павловићу
Дарко Бајић - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
КУЛТУРА
Дарко Бајић: Не противе се наметању само Срби, свака нација има свој лимит /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала