- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија пренела Турској шта Запад треба да уради да би споразум о житу опет почео да функционише

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Хакан Фидан у Москви
Сергеј Лавров и Хакан Фидан у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Наредни неформални самит руског председника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана биће ускоро одржан, председници ће размотрити све правце партнерства, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након састанка са турским колегом Хаканом Фиданом у Москви.
"Констатовали смо динамичан развој билатералних односа, наставља се интензиван политички дијалог пун поверења, пре свега на највишем нивоу, између председника Путина и Ердогана, који су у последње време у редовном контакту“, рекао је он.
Како је истакао, одржано је неколико телефонских разговора, личних сусрета, а у блиској будућности ће бити одржан још један неформални самит.
На састанку са турским колегом Лавров је скренуо пажњу на то шта Запад треба да уради да би се обновио споразум о житу. Међутим, Запад не жели да покаже конструктиван приступ условима Руске Федерације о споразуму о житу, само се дају обећања.

„Чим преговори буду резултирали конкретним одлукама, истог дана спремни смо да обновимо и украјински део житног пакета“, нагласио је министар.

Према речима руског министра, разговарано је и о Путиновој иницијативи да се пребаци у Турску милион тона жита по сниженој цени за даљу прераду.
Како се очекује, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган ће на предстојећем састанку детаљно разговарати о споразуму о житу.
Руски министар спољних послова је објаснио турском колеги и зашто је неприхватљива украјинска „формула мира“ за Москву.
„Разговарали смо о ситуацији у Украјини и око ње, укључујући и о иницијативи која је осмишљена да промовише неприхватљиву, ултимативну и очигледно пропалу такозвану формулу мира Зеленског", рекао је Лавров, истакавши да се ради све како би се скренула пажња са сваког покушаја да се обезбеди једнака, недељива безбедност која ће спречити сукобе у Европи.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
РУСИЈА
Припрема се састанак Путина и Ердогана: У Москви се одржава састанак Лаврова и турског министра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала