- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Симонов хитац: Већ смо платили школу, зато свих 40 минута – фокус!

© Фото : ФИБАМарко Симоновић
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Када неко игра финале Олимпијских игара и Светског првенства у кошарци, и то против Американаца, може се рећи да кошарку познаје до танчина. Управо такав ас је Марко Симоновић, бивши репрезентативац Србије и капитен Црвене звезде који ће за Спутњик током Мундобаскета писати колумне и износити мишљење о репрезентацији Србије, али и осталим екипама.
У прошлој колумни споменуо сам Николу Јовића и радују ме његове добре игре. Заиста и не чуди, момак је сјајан играч и сјајан карактер. Само нека настави тако.
Све три утакмице смо одиграли јако добро на првенству, без тих десетак минута против Порторика, што је и сасвим нормално да имате пад при толикој разлици. Не квари целокупну слику. Одиграли смо добру групну фазу, сада нас чекају битне и захтевније утакмице.
Надам се да ћемо бити спремни.
Утисак квари ово што се десило Бориши Симанићу, баш је била глупа ситауција. Јако ми је жао. Надам се да ће бити добро и да ће се брзо опоравити. Сигуран сам да ће то мало онако и ујединити екипу. Такве ситуације обично имају такав ефекат, да се екипа „скупи“ после неких таквих ситуација. Изгледало је безазлено, али испао је прави хаос на крају. Да је озбиљно, чак операција. Баш ми је жао Борише. Желим му брз опоравак.
Кошаркашки гледано, следећи изазов су Италијани.
Озбиљна утакмица, сигуран сам да ће и они ући максимално мотивисани, велики је улог. Мислим да ми имамо благу предност. Ако будемо играли нашу игру и наш систем, можемо да се надамо добром резултатом.
Делује на први поглед да нам у последње време баш и не леже, али, опет, раздвојио бих припремне од званичних утакмица. Ту званичну што смо изгубили на Евробаскету играли смо јако добро све до момента када је тренер Италије Поцеко искључен, и када је направио целу ту ситуацију која је њих дигла и пробудила. То и јесте Поцеко, он то ради. Сада му се против Доминикане догодио контраефекат.
Прошли смо ту школу и мислим да смо је платили. Морамо да будемо свесни шта све ментално може да нас очекује и да буквално свих 40 минута будемо фокусирани само како да изађемо као победници.

Италијани са Поцеком нам не леже и зато 40 минута – фокус. Они јесу екипа која много шутира за три поена, ако дозволите да вам убаце 12 или 15 тројки, онда сте у баш великом проблему. То нам се већ десило. Зато морамо да играмо скроз до краја, да будемо до играча, близу играча. Да будемо фокусирани на играче који шутирају добро за три поена.

Чињеница да бисмо победама над Италијом и Доминиканом могли да мимоиђемо Амерекинаце у четвртфиналу је додатни мотив.
Све зависи од нас. Ми се питамо за обе утакмице. Доминиканци имају Таунса, Светско првенство је у питању, свака екипа има по једног, двојицу или тројицу добрих играча. Нема опуштања, ни секунду, јер се све брзо окрене. Хвала Богу, видели смо то само 10 минута против Порторика, али су неке друге репрезентације све то скупо платиле.
На крају, неке калкуалације кажу да уколико избегнемо Американце, можемо на Грке или Литванце. Волео бих да играмо пре са Грчком него са Литванијом. Некако мислим да су Литванци благи фаворити.
Далеко је то, ипак, о том-потом.
Пре свега, да Орлови одраде посао против Италије и Доминиканске Републике. То је тренутно приоритет.
До следећег читања и наредне колумне,
Марко Симоновић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала