Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србе не пушта: Сорош објавио велико повлачење – групише снаге у Украјини и на Западном Балкану

© AP PhotoЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Сорошева фондација служи као један од финансијских мачева у западном походу на исток, док на Балкану српски простор није пацификован и вазализован. Зато Алекс Сорош и најављује да ће се његова фондација повући свуда из Европе, осим са Западног Балкана (што се заправо највише односи на Србију и Републику Српску), из Украјине и из Молдавије.
Према речима политиколога Александра Павића, најава повлачења фонда „Отворено друштво“ из Европе заправо значи концентрисање снага и прерасподелу приоритета. Молдавија, Украјина и српски простор на Западном Балкану, још нису постали део НАТО и зато су ови простори на листи приоритета Сорошеве фондације.

Концентрација снага тамо где посао није завршен

Државе ЕУ, било да се ради о бриселској бирократији или националним владама, пропагирају и покушавају да спроведу Сорошев програм, који подразумева борбу против националних држава, традиције, ЛГБТ+ права…
Ово важи за све осим Мађарске и делимично Пољске – у ЕУ Сорош је практично завршио посао и његова фондација ту нема шта да ради. Зато сада концентришу снаге и финансијску моћ тамо где посао није завршен, каже Павић.
„Сорошева фондација жели да заврши то да сви постанемо нови НАТО јањичари. Зато ће концентрисати своју финансијску моћ на наш регион. Молдавији и Украјини нека је Бог у помоћи јер знамо шта то значи – они ће само радити на томе да још више распирују антируско расположење, да још више дижу ратну психозу – то су људи који треба да буду претворени у роботизоване извршиоце западног похода на исток“, објашњава наш саговорник.
Одлука о повлачењу Сорошеве фондације из Европе, осим из нашег региона, Украјине и Молдавије је геополитичка одлука, додаје Павић.

Страх од Трампове победе

Алекс Сорош је такође изразио и страховање од победе Доналда Трампа на идућим председничким изборима у Сједињеним државама, што, како Павић каже, говори о томе како се Сорошева фондација највише плаши мира.
„Сорошева фондација ће све урадити да мир случајно не избије на европском простору и све своје снаге ће концентрисати, као што су и до сада радили, на распиривању етничких мржњи и разлика, дизања мањина на уштрб већине и стварања нетрпељивости где год могу и антируског расположења“, наводи он.
Фондација финансијског могула мађарског порекла Џорџа Сороша коју сада води његов син Алекс била је јако активна и у САД, где је на све начине покушавала да спречи победу Доналда Трампа на председничким изборима 2016, подсећа Павић. Они су и сада тамо активни на истом задатку – одрођавање људи од традиције и вере и прављење индивидуа без корена.

Где год има људске несреће, појавиће се Сорош

Говорећи о томе на које би територије Сорошева фондација још могла да прошири своје поље деловања, Павић објашњава начин рада ове фондације.
„Сорош је финансијски лешинар – где год постоји могућност да се направи огроман новац на рачун људске несреће или због неке нестабилности, они ће се појавити. Прво се појаве као пљачкаши, а после тога се појаве као доброчинитељи – прво вам нанесу велике и дубоке ране, а потом вам деле фластере. То може да буде било где у свету“, каже Павић.
Наравно, Сорошеви проповедници неће ићи тамо где могу да ризикују животе, али и поред тога постоји много места на свету где могу да делују. Латиноамерички континент, као и централна Азија намећу се као места на коме би фонд „Отворено друштво“ могао да нађе тле за своје деловање, где ће, како Павић каже, на све начине покушавати да сузбију консолидацију евроазијске осовине, која се управо формира преко БРИКС-а и других нових међународних институција, као и преко стратешког партнерства Русије и Кине.
„Има довољно места, где год има људске несреће и могућности зараде на њој, где има нестабилности, ту ће сигурно пробати да пусте неки корен“, сматра Павић.
У Африци, терен није толико повољан за деловање Сороша, што због нестабилности, што због тога што би били перципирани као наставак колонијализма, закључује Павић.
Подсећамо, председник Фонда „Отворено друштво“ америчког милијардера Џорџа Сороша, Алекс Сорош, изјавио је да ће та организација одустати од низа активности, али да ће се подршка фонда у Украјини и на Балкану наставити.
„Одустаћемо од неких области рада (у Европи)... Такође ћемо значајно смањити особље... Нема сумње да ћемо наставити да подржавамо наш фонд у Украјини“, написао је Алекс Сорош у ауторском чланку за „Политико“.
Према Сорошевом мишљењу, победа Доналда Трампа на предстојећим председничким изборима у САД подрила би европско јединство и напредак постигнут на многим фронтовима као одговор на рат у Украјини. Он је додао да ће фонд бити прилагођен тако да може да реагује на сваки развој догађаја са обе стране Атлантског океана.
Иначе, у Русији су Сорошево „Отворено друштво“ и „Отворено друштво – фонд за помоћ“ препознати као непожељне организације од 2015. године. Генерално тужилаштво Русије саопштило је да Сорошеве организације представљају претњу основама уставног поретка Русије и безбедности државе.
Оснивач фонда Отвореног друштва Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СВЕТ
Сорошев фонд прекида пројекте у Европи, али наставља са радом у Украјини и на Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала