Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вархељи: Мишелова порука добродошла, али проширење није питање датума

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније у Бриселу
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оценио је данас у Толеду да је најава председника Европског савета Шарла Мишела о могућем проширењу Европске уније 2030. године добродошла, али је поручио да то није питање датума, већ воље и резултата.
Коментаришући изјаву Мишела да Европска унија мора да буде спремна на проширење до 2030. године, укључујући земље Западног Балкана, Вархељи је рекао да је Европска комисија увек била спремна да изнесе било који предлог који би до тога довео.
"Ако је ово порука Европског савета да жели да се коначно укључи и направи велики скок како би дошло до проширења, то су добродошле вести. Мислим да питање проширења није питање датума, већ питање воље и испуњења предуслова са стране ЕУ, али и са стране земаља партнера на западном Балкану или три кандидата за чланство", поручио је Вархељи у изјави пред почетак неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у Толеду.
Додао је да је Европска комисија спремна да изнесе сваку врсту предлога да би до тога дошло, што ће се видети већ на неформалном самиту у Гранади у Шпанији, почетком октобра.
"Тада намеравамо да дамо садржајне предлоге, укључујући мапу пута, која ће убрзати не само институционалну већ и стварну интеграцију народа и економија у ЕУ. Да би то постало стварност, треба да наставимо да напредујемо и донесемо сваку одлуку која се може донети, без обзира на то колико је мала или колико је велика", навео је Вархељи.
Мишел је раније ове недеље током Бледског стратешког форума рекао да је његова процена да Европска унија и Западни Балкан до 2030. године треба да буду спремни за проширење реалан, али амбициозан циљ.
То је први пут да је лидер неке од институција ЕУ био тако јасан у вези са датумом евентуалног пријема нових чланица ЕУ.
Мишел је рекао и да су се на последњем састанку Европског савета у јуну сви лидери сагласили да ће се о проширењу разговарати на самиту у Гранади и објаснио да ће Европска комисија потом представити извештај о проширењу, који ће бити основа за дебату и доношење одлука на редовном састанку у Бриселу у децембру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала