Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америчка конгресменка писала Куртију: Примени Бриселски споразум и формирај ЗСО

© AFP 2023 / Jewel SamadКапитол, седиште Конгреса Сједињених Америчких Држава
Капитол, седиште Конгреса Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Копредседавајућа српског кокуса у америчком Конгресу Клаудија Тени објавила је отворено писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем је навела да је забринута због ескалације тензија на северу КиМ и изостанка напретка у примени Бриселског споразума.
Клаудија Тени је изразила забринутост због кршења права Срба са севера КиМ, што, како је упозорила, „наставља да дестабилизује безбедност и сигурност у региону“.
Америчка конгресменка је позвала Куртија и Приштину да одрже нове изборе за градоначелнике у српским општинама на северу КиМ и да коначно формирају Заједницу српских општина, што је предвиђено Бриселским споразумом.
Такође је затражила потпуно повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из општина са српском већином.
„Као што знате, косовски Срби бојкотовали су изборе за градоначелника 23. априла на северу Косова, као резултат дискриминаторске антисрпске политике и недостатка напретка у примени Бриселског споразума из 2013. године. Ово је довело до лоше излазности од само 1.567 људи од отприлике 45.000 бирача са правом гласа – стопа излазности од 3,5 одсто. Упркос очигледном недостатку мандата из ових резултата, ови градоначелници су насилно постављени у Северну Митровицу, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток – све заједнице са већинским косовским Србима“, написала је Клаудија Тени у писму.
Она је истакла да је у циљу насилног постављања тих градоначелника, позвана тзв. специјална косовска полиција да угуши демократске протесте Срба, и подсетила да су у „Заједничкој изјави о Косову“ САД, Француска, Италија, Немачка и Велика Британија истакле да „не постоји услов да градоначелници полажу заклетву у општинским канцеларијама“.
„Прилив специјалне полиције служи само за распламсавање тензија и сукоба, а не за пружање дугорочно одрживог политичког решења за ове заједнице“, навела је и додала да се тзв. Косово пре више од једне деценије обавезало на формирање Заједнице српских општина како би помогло да се „етничким мањинским заједницама обезбеди адекватна заступљеност и заштита њихових права“.
„Међутим, Косово тек треба да направи озбиљан, значајан напредак у стварању ове заједнице. После деценије чекања, косовски Срби су уморни од чекања на пуну примену Бриселског споразума из 2013. и ја вас с поштовањем позивам да испуните ову дугогодишњу обавезу“, написала је Клаудија Тени.
Она је истакла да једнострани кораци које предузима Приштина за даље подстицање сукоба нису прихватљиви и да се са њима одмах мора престати.
„Ваше постојеће обавезе према Бриселском споразуму из 2013. морају бити испуњене да би се створио трајан мир на Косову. Надам се да ћу наставити да радим са вама на решавању овог сукоба једном заувек и жељно ишчекујем деескалацијске акције ваше владе и формирање Заједнице српских општина“, поручила је Клаудија Тени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала