- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски Агент 006 побегао са попришта пре коначног пораза Запада – заменио га прокси јастреб

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Оставка министра одбране Велике Британије Бена Воласа бег је са функције уочи коначног пораза Запада у сукобу у бившој Украјини. Његов наследник Грант Шапс је још један јастреб чија каријера показује да није политичар од формата већ још један прокси-политичар, сматра геополитичар Срђан Перишић.
Министар одбране Велике Британије Бен Волас поднео је оставку на функцију коју је обављао од 2019. године. Писмо са оставком упутио је премијеру Ришију Сунаку.
„После дужег размишљања донео сам одлуку да затражим допуштење да се повучем с дужности“, наводи се у писму.

Волас побегао пре коначног пораза Запада

Запад губи рат на простору већ бивше Украјине и очито је да Волас, један од министара који је највише био уплетен у тај сукоб на страни Запада, жели да се склони са сцене пре него што Запад дефинитивно доживи слом, каже за Спутњик геополитичар Срђан Перишић.
Британија и Запад губе не само у бившој Украјини, већ и у свим сукобима на свету у којима учествују, Волас намерава да се извуче и зато је најавио и повлачење из политике, додаје Перишић.
Волас је донедавно словио за једног од главних кандидата за шефа НАТО, а на последњем самиту у Виљнусу критиковао је Украјину да је незахвална упркос огромној војној помоћи коју је добила са Запада. Потом је изјавио да његове речи нису исправно интерпретиране.
Према Перишићу, његова критика није се односила само на Кијев већ и на Вашингтон и тим иступом је само убрзан крај његове каријере, не само као генералног секретара НАТО, већ и као министра одбране Велике Британије.
„Нема он шта да критикује кијевски режим да је незахвалан, јер кијевски режим није самосталан и не може бити ни захвалан, ни незахвалан. Тиме је дирнуо у Вашингтон, а са друге стране, он није толико неинтелигентан да није знао да ће до тога доћи. Није могао да критикује Вашингтон директно, него преко кијевског режима. У сваком случају, тврдим да је Бен Волас видео да не може никакво ново наоружање спасити, не кијевски режим, него и Запад од пораза.“

Агент 006 неће одговарати, само ће пасти у заборав

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова Воласову оставку прокоментарисала је речима да је Агент 006 неславно напустио бојно поље.
„Опраштамо се од некога ко је крив за то што је украјинска земља, услед испорука оружја са осиромашеним уранијумом, контаминирана радијацијом. Агент 006 неславно је напустио бојно поље“, написала је Захарова.
Перишић је сагласан са њеном оценом, уз подсећање да је Волас пре неколико месеци одлучио да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом. На питање, да ли ће Волас због тог чина икад бити позван на одговорност, Перишић је одговорио:
„Он се извукао од критике и ништа више. Нема ту никакве одговорности. Пораз Запада у овом сукобу не значи и крај Запада, они ће и даље живети али изоловани од остатка света. Имамо БРИКС, а то је цео свет који искључује Запад из остатка света. Дакле, ствара се мултиполарни поредак у коме видимо шест цивилизација, наспрам једне западне, седме. Па ко је онда изолован? Дакле, неће Запад нестати, него ће доживети пораз, а тај пораз ће се огледати у томе да неће имати могућност да успоставља своје политичке, културне и остале моделе изван Запада. Изван Запада неће моћи ништа да уради. Бен Волас неће одговарати, али ће бити заборављен и на свом Западу.“
Перишић сматра да ће Воласовим стопама кренути и бројни други политичари на Западу, односно да ће покушати да се „извуку“ пре коначног краја сукоба у Украјини.

Нови прокси-политичар: Јастреб уместо јастреба

Грант Шапс, досадашњи министар енергетике именован је за новог британског министра одбране након што је Волас поднео оставку. Шапс важи за једног од искуснијих политичара у владајућој Конзервативној партији, а у последњих годину дана обављао је чак пет различитих министарских функција.
Перишић подсећа да је Шапс био министар енергетике у време док се Велика Британије помиње као учесник минирања гасовода „Северни ток“, што нам говори да су нашли новог јастреба који ће заменити Воласа.
„Управо су НАТО и Вашингтон нашли новог министра у Гранту Шапсу који је променио неколико министарстава у последњих годину или две, што говори да Британија више нема никакве стручњаке или политичаре од формата који су способни да разумеју проблем и учествују у његовом решавању. Вашингтону и НАТО-у требају послушни политичари који ће да наоружавају кијевски режим и да тако троше све капацитете Велике Британије, и економске, и финансијске, и војне. Дакле, једноставно су нашли новог прокси-политичара у Лондону“, закључио је Перишић.
Британски министар одбране Грант Шапс. - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СВЕТ
Именован нови министар одбране Велике Британије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала