- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Скандал у Црној Гори: Инспекција слагала да је у воћу из Србије био забрањени пестицид

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаБрескве
Брескве - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Црногорска Управа за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове извинила се јавности због давања погрешне информације да је у 10 тона воћа из Србије нађен забрањени пестицид хлорпирофос.
Из Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове саопштили су да им из Србије ипак није послато воће које садржи опасни пестицид хлорпирофос.
Директор ове установе Владимир Ђаковић данас је рекао за РТЦГ да су спречили увоз скоро десет тона воћа које је имало овај опасан пестицид хлорпирофос, али је погрешно схватио инспектора који му је дао информацију телефонским путем.
„Како је сваки наш месечни извештај доступан јавности од 15. у месецу, тако смо на питања одговорили на основу телефонских разговора са инспекторима, па је на тај начин и дошло до давања погрешне информације“, казали су из Управе за РТЦГ.
Они наводе да је тачно да су наложили уништавање близу 10 тона коштичавог воћа, али искључиво због количине резидуа пестицида веће од прописане, али оних пестицида који су и у Црној Гори у у Србији дозвољени за употребу.
„Наравно, као и у претходном периоду спроводимо редовне и појачане контроле на граничним прелазима са свим државама из којих се увози свеже воће и поврће о чему смо већ више пута информисали јавност. Појачаном контролом установљен је присуство прекомерне дозе резидуа пестицида и пошиљке су повучене редовном процедуром. Напомињемо да се ради о дозвољеним супстанцама, а не о хлорпирифосу“, истичу из Управе.
До повећане количине ових резидуа може доћи, појашњавају, услед прекомерне употребе пестицида или непоштовања каренце препоручене од стране произвођача пестицида.
„Са Управом за здравље биља Републике Србије имамо сарадњу на веома високом нивоу и Србија је, статистички гледано, држава у региону из које имамо најмање враћених односно неусаглашених пошиљки. Оно што је најважније је да смо поступили по правилима и за много мање опасне супстанце поступили по законским процедурама и критичне производе повукли са тржишта што је и сврха нашег деловања“, истичу из Управе.
Кажу да ће њихови извештаји као и до сада увек бити доступни јавности, а рад транспарентан.
„Још једном се извињавамо јавности Црне Горе и одговорно тврдимо да поменутог пестицида нема у храни на црногорском тржишту“, закључили су у допису.
Воће  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
ДРУШТВО
Воће из Србије са забрањеним пестицидом нађено и на граници са Црном Гором
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала