- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Прети и пуцање Европе сад – Милатовић и Спајић кренули различитим путем

© AP Photo / Risto BozovicПлакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Мандатар за састав нове владе Црне Горе Милојко Спајић само је требало да следи примјер председника Јакова Милатовића и окупи снаге побјединце избора 30. августа 2020.године, али је из неког разлога кренуо другим путем и сад, како каже за Спутњик аналитичар Владо Павићевић, има проблема.
Павићевић указује на последње опречне изјаве о могућем саставу будуће владе које су дали предсједник Милатовић, иначе потпредсједник Покрета Европа сад, и мандатар Спајић, који је предсједник исте партије.
Концепцијске разлике између Милатовића и Спајића
„Одавно се видјело да између Милатовића и Спајића постоје концепцијске разлике у погледу формирања те будуће политичке сцене у Црној Гори. Најбоље се то види по приступу када је Милатовић на предсједничким изборима окупио све снаге које су биле побједнице на изборима 30. августа 2020. године, глатко и убједљиво поразио Мила Ђукановића, дотадашњег предсједника Црне Горе. Сада Спајић треба само да слиједи тај примјер Милатовића. Међутим, он из неких разлога одлучује да крене другим путем, али се уочава да на том путу има проблема. Уколико истраје на концепту који је представио јавности, па се закаже сједница Скупштине Црне Горе, и ако Спајићев предлог састава нове владе на тој сједници доживи фиајско, то би био крај свих политичких амбиција самог Спајића, а како видим и крај Покрета Европа сад“, упозорава Павићевић.
За нашег саговорника је индикативно што већ ове седмице није заказана сједница Скупштине Црне Горе, на којој би било изабрано ново руководство, а касније и нова влада манадатара Спајића. То, како каже, само показује да сам Спајић није сигуран да има подршку 41 посланика за формирање 44. владе.
„У јавном мњењу је створен утисак да ће већ у току ове седмице бити заказана сјендица Скупштине Црне Горе на којој ће бити изабрано ново руководство и на којој би била евентуално и изабрана 44. црногорска влада. Међутим, то се није десило. Изгледа да Спајић има велике проблеме да направи нову владу. Ти проблеми око формирања владе створени су у непосредном Спајићевом окружењу од људи који су његови савјетници и које он слуша, али су и они постали свјесни да можда немају подршку 41 посланика. Дакле, Спајић је покушао да направи владу из које би искључио огроман број оних актера које везујемо за 30. август 2020. године и сада чини се да његов приступ не може да доведе до избора нове владе“, коментарише Павићевић.

Вратити се елементарној политичкој логици

Он указује да Спајић, који има шансу да састави нову владу, треба само да се врати елеменатрној политичкој логици и да се ослони на оно што се зове пост-Милова Црна Гора.
„Спајић би требало да зна да ће бити успјешан премијер уколико језгро његове владе буду чинили они актери које називамо 30 - августовцима, што значи да у тој влади треба да буду и представници колације ЗБЦГ. Самом Спајићу такав приступ би омогућио да та његова влада у Скупштини Црне Горе има подршку какву није имала ниједна ДПС влада. То би Спајићеву владу чинило несаломљивом. Ја се чудим како он у томе није видио и лично свој интересе, али и интерес грађана Црне Горе“, поручује Павићевић.
Наш саговорник констатује на крају да Спајић има рок још два мјесеца да формира нову владу, али како није успио његов први блиц криг, што вријеме буде одмицало биће му све теже, ако не промијени садашњи концепт.
Литија у Кучима - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
РЕГИОН
Ко вуче конце у Црној Гори - три године после
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала