- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

"Важно да Русија буде пример": Путин честитао сународницима Дан знања

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је сународницима Дан знања.
"Честитам нашим педагозима, ученицима, родитељима данашњи празник - Дан знања. Желим вам успех у учењу и раду", рекао је Путин током церемоније отварања школа у више руских региона.
Планирано је да руски председник данас путем видео-везе отвори неколико образовних институција у Дагестану, Новгородској области, Подмосковљу, Ростову на Дону и Маријупољу.
Путин је поручио да Русија мора и даље да буде пример како се стварају услови за образовање младих поколења и указао на значај чињенице да се руско искуство примењује у партнерским и пријатељским државама у свету.
Према његовим речима, у Русији се данас отвара 160 нових школа и скоро 1.300 образовних установа после комплетног ремонта. До 2024. године биће обновљено више од 1.500 објеката.
Почев од 2022. укупно је обновљено скоро 2.500 школа у које иде милион ђака.
Претходно је руски председник са председником Киргизије Садиром Жапаровом озваничио почетак изградње три опште образовне школе у Бишкеку, Баткену и Караколу у којима ће се настава одвијати на руском језику.
Путин је састанку присуствовао путем видео везе.
Раније је саопштено да ће Русија у Киргизији изградити девет школа у којима ће бити настава на руском језику. Укупни трошкови изградње образовних установа процењују се на око 500 милиона долара, које ће издвојити Русија. Очекује се да ће прва од ових школа отворити врата већ 2025. године.
Настава ће бити на руском језику и по руским стандардима, а у школама ће радити и наставници из Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала