- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Захарава о Додиковом предлогу за чланство у БРИКС-у: Размотрићемо захтев кад стигне

© Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
До сада није било захтева од стране Босне и Херцеговине по питању успостављања сарадње са БРИКС-ом, сходно томе нема никаквих званичних контаката и преговора о томе, рекла је портпарол Министарстава спољних послова Русије Марија Захарова.
Она је то изјавила током брифинга, поводом најаве председника РС Милорада Додика да ће представници институција из Српске упутити органима БиХ предлог да се размотри иницијатива о приступању БиХ БРИКС-у.
„Ако такви захтеви буду примљени, они ће обавезно бити узети у обзир“, навела је Захарова.
Она је додала да активни и конструктивни допринос Републике Српске формирању вишевекторске и уравнотежене спољне политике БиХ, која одговара интересима свих државотворних народа те земље и која је у складу са уставним принципима, Русија сматра као природни и неотуђиви елемент дејтонске архитектуре Босне и Херцеговине.
„Посебно је ово важно у условима када су у Сарајеву, под притиском западних сила, све чешћи случајеви кршења темељног постулата да међуетнички консензус око спољнополитичких питања нема алтернативу“, закључила је она.
Подсетимо, Додик је недавно изјавио да би БиХ требало да поднесе захтев за чланство у БРИКС, истићући да да би БиХ била примљена пре у БРИКС него у ЕУ.
„Европска унија има алтернативу — с обзиром на то да се из Брисела испостављају увек нови и нејасни услови за пријем у ЕУ, сматрам да БиХ треба да поднесе захтев за чланство у БРИКС“, написао је Додик на друштвеним мрежама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала