- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Амерички Сенат је најпривилегованији старачки дом“: Хејли тражи тестове менталног стања политичара

© // AP Photo, Cliff OwenСтална представница САД у УН Ники Хејли
Стална представница САД у УН Ники Хејли  - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Републиканска председничка кандидаткиња Ники Хејли изјавила је да је амерички Сенат ''најпривилегованији старачки дом у земљи'' и поново позвала на тестирање менталних способности за старије америчке политичаре на државним функцијама.
Она је то рекла након што се осамдесетједногодишњи сенатор Мич Меконел недавно укочио и зурио у празно током конференције за медије.
''Мич Меконел је урадио неке велике ствари и заслужује признање. Али морате да знате када је време да одете'', рекла је Хејли а преноси Би-Би-Си.
Истакла је да су тестови менталних способности потребни за свакога старијег од 75 година.
''То је тужно. Нико не би требало да се осећа добро што то види, или када видимо (деведесетогодишњу сенаторку из Калифорније) Дајан Фајнштајн, или када видимо пад Џозефа Бајдена'', рекла је Хејли.
Чланови посланичког клуба сенатора из Кентакија, које Меконел у Сенату предводи од 2006, нису јавно довели у питање његову лидерску способност, иако имају опцију да сазову састанак на којем би се разговарало о томе.
Би-Би-Си наводи да је Хејли читаву своју председничку кампању базирала на аргументу да су САД потребни лидери нове генерације, као и да је просечна старост чланова америчког Сената 65 година.
Председник САД Џозеф Бајден је рекао да не брине о томе да ли је Меконел способан да ради свој посао.
''Он је пријатељ. Разговарали смо данас, и знате, преко телефона је звучао као онај стари'', рекао је Бајден.
Меконел се раније ове седмице укочио и није проговорио неко време зурећи у празно, и не реагујући на друге људе у просторији.
Након што му је пришла помоћница, он је поново почео да говори, али је она морала да му поновља новинарска питања, на која је он давао кратке одговоре.
Меконел се такође укочио средином јула у Сенату, током конференције за новинаре, након чега је морао да буде изведен из сале, и после чега су му помогли да се врати и настави са одговарањем на питања медија.
У марту, након што је задобио потрес мозга и прелом ребра у паду испред хотела у близини Вашингтона, пребачен је у болницу, а у Сенат се вратио средином априла.
Мич Меконел  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Амерички сенатор се укочио и зурио у празно 30 секунди током конференције за медије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала