- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Бијељинска болница увела у рад вештачку интелигенцију

CC0 / Pixabay / Високе технологије
Високе технологије - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
У бијељинској Болници "Свети врачеви" отворен је Центар за вештачку интелигенцију, чиме је то постала прва јавна здравствена установа у Републици Српској која је у рад увела вештачку интелигенцију.
Реч је о увођењу новог софтвера у радиологији, који омогућава значајно побољшање процеса дијагностике, квантитативну анализу и обогаћивање медицинских података, што може бити драгоцено за истраживање и развој нових дијагностичких алгоритама или терапијских стратегија, саопштено је из болнице, преноси РТРС.
Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић истакао је да је Влада Републике Српске у протеклом периоду здравственим установама набавила најсавременију медицинску опрему са одређеним софтверима који у раду користе вештачку интелигенцију.
„Бијељинска Болница је ставила круну на овај процес и дијагностичку опрему надоградила још једним напреднијим системом, који ће омогућити да радиолози квалитетније и боље раде. Не треба да имамо страх од примене одређених софтвера и садржаја јер они побољшавају рад наших медицинских радника, који и даље остају најважнији када је реч о здрављу и раду са пацијентима“, поручио је Латиновић.
Хирург Милорад Тодоровић рекао је да је поента вештачке интелигенције да се са новим подацима систем даље развија.
Професор Паола Савона са Правног факултета Универзитета у Палерму нагласила је да је веома важно успоставити правни аспект примене вештачке интелигенције у медицини, с циљем спречавања злоупотребе или било ког типа дискриминације.
Златко Максимовић, председник Организационог одбора Научне конференције, у оквиру које је и отворен Центар, рекао је да је један од битних закључака да вештачку интелигенцију која је већ дошла треба надзирати и онолико колико је могуће контролисати.
Дводневна међународна научно-практична конференција "Будућност против садашњости у медицини, дигитализација-вештачка интелигенција" окупила је више од 130 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Велике Британије, Аустрије, Италије, САД, Руске Федерације и Сејшела.
Конференција је одржана у организацији Фондације за културу квалитета и изврсност из Београда, "Брејнкон технолоџиз" из Беча и Болнице "Свети врачеви" из Бијељине. Покровитељ је Влада Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала