- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Еуропол формирао тим за борбу против „Балканског картела“

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЕвропол
Европол - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Еуропол је формирао Оперативну радну групу "Балкански картел" чији је члан и Црна Гора, а ради лакше размене обавештајних података како би био заустављен међународни шверц кокаина.
Постојање те радне групе потврђено је у јучерашњем саопштењу Еуропола о заплени 2,7 тоне кокаина код обала Шпаније. Радна група је формирана након што је разбијена шифрована комуникација преко посебних апликација Енрочет, СКАЈ и Аном, пише РТЦГ.
Група је формирана да би се пружио одговор на претњу од балканских криминалаца.
Оперативна радна група окупља земље из региона Балкана, ЕУ и целог света, тако да могу ефикасно да циљају ове криминалне мреже под вођством чланова који су блиско повезани са криминалним групама у региону.
Откривање три шифрована комуникациона алата које користе криминалци – Енрочет, СКАЈ и Аном– указало је на распрострањеност балканских криминалаца у глобалној трговини кокаином и повезаним активностима организованог криминала.
Заменик извршног директора Еуропола Жан Филип Лакуф је у мају казао да је циљ ове групе потпуна размена обавештајних података.
"Са преко 50 земаља са сталним представништвима у Еурополу – укључујући све балканске земље, Еуропол је место где се таква сарадња може остварити. Константном разменом обавештајних података и одговарајућом координацијом можемо пореметити криминалне мреже, разбити њихове операције и учинити наше заједнице сигурнијим", казао је Лакуф.
Подсетимо, прошле седмице виђене су три велике заплене кокаина на обали и у водама близу Шпаније. На различитим бродовима укупно је пронађено више од 12 тона те дроге. Међу ухапшенима су и људи из земаља региона, који су означени као чланови такозваног "Балканског картела".
Из земаља Латинске Америке до Европе кокаин, судећи према запленама, најчешће стиже у контејнерима за транспорт воћа. Баш у таквом, и то за превоз банана, 25. августа откривено је 9,5 тона дроге.
Ту заплену шпанска полиција описује као ударац без преседана за једну од највећих светских криминалних организација, а тамошњи медији тврде да иза тога стоји такозвани „Балкански картел“.
"Заплена 9,5 тона кокаина је резултат истраге која траје од 2018. године и то је највећа акција у Европи од када се води евиденција", рекао је Сантос Бернал, полицијски комесар покрајине Кадиз.
Само дан раније, у спортским торбама на једрилици која је пловила Атлантиком пронађене су две тоне кокаина.
Према извештајима полицијских агенција и невладиних организација, важну улогу у овим криминалним операцијама играју криминални кланови из Црне Горе.
Заплена МУП Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
ДРУШТВО
МУП о хапшењу припадника “Балканског картела“: Заплењено 2,7 тона кокаина, пола милиона евра...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала