- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француски лист: Украјинци све чешће дезертирају – дају мито и беже у иностранство

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Многи Украјинци, који су на почетку сукоба отишли на фронт као добровољци, дезертирали су чим су се суочили са стварношћу, а многи од њих су успели да побегну из земље користећи мреже корупције које делују у њиховој држави, пише лист „Фигаро“.

„Раније сам себе сматрао суперхеројем, али када видиш војна дејства у стварности, схваташ да ти немаш шта тамо да радиш“, признао је француским новинарима украјински војни обвезник Иван Ишченко који је дезертирао прошле године по цену огромног мита и срамоте.

Он је платио 5.000 долара мита како би га возило владе довезло до шуме недалеко од Мађарске. Успео је да пређе границу кроз рупу у огради.
Како пише лист, услед војних дејстава Украјинци узраста од 18 до 60 година немају право да напусте територију земље без специјалне дозволе. Дезертерима прети казна затвора до 12 година, а они који одбију да служе суочавају се са казном до пет година затвора.
Ипак, по речима председника граничне службе Украјине Андреја Демченка, од почетка сукоба задржано је 13.600 људи који су покушали илегално да напусте земљу. Поред тога, око 6.100 је ухваћено са лажним документима.
Упркос томе што је украјински председник Владимир Зеленски крајем августа званично говорио против корупције у војним одсецима, што је окарактерисао као „велеиздају“, такви механизми у земљи нису новитет с обзиром да је корупција деценијама харала Украјином, истиче лист.
Међутим, мушкарци који су побегли од војних дејстава, у иностранству се суочавају са осудама Украјинки чији се мужеви боре на фронту. Они се правдају да морају да се брину о породици.

„Знам да би требало да штитим своју земљу, али истовремено сам потребан својој породици и дужан сам да се бринем о њој“, објашњава свој став 38-годишњи резервни официр који се крије у Пољској.

Ипак, мушкарац његових година не пролази незапажено међу милион Украјинаца стационираних у Пољској, јер су половина деца, а преко три четвртине одраслих – жене које су одвојене од мужева.
Истим размишљањима води се и Богдан Мариненко, који је два дана пре свог 18. рођендана побегао у Пољску. Његов отац се бори на фронту.
„Ако му се нешто деси, моја мајка и сестре ће имати само мене“, признаје младић који сада ради на градилишту.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинске снаге гранатирале Доњецк касетном муницијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала