- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Митрополит Јоаникије отворио Православни дјечији сабор на Цетињу

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије на служењу архијерејске литургије у Вазнесењској цркви поводом Спасовдана, славе града Београда
Митрополит Јоаникије на служењу архијерејске литургије у Вазнесењској цркви поводом Спасовдана, славе града Београда - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Под слоганом „Ћирилицом пишем – православљем дишем“, на Цетињу је почео 13. Православни дјечији сабор Црне Горе посвећен јубилеју 1.160 година од почетка равноапостолне мисије Свете браће Кирила и Методија, а у знаку важности очувања ћириличног писма.
Највећа дјечија манифестација Митрополије црногорско-приморске сабрала је данас више од 2.000 дјеце из свих крајева Црне Горе, као и госте из региона.
Сабор је почео архијерејском литургијом у Цетињском манастиру коју је служио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Српске православне цркве и Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а у пратњи хора Свете мати Ангелине из Никшића под диригентском палицом професорке Ане Бојић.
Сабору је присуствовао Драган Радовић, генерални директор Директората за сарадњу са вјерским заједницама у Министарству правде Црне Горе, бројни гости, међу којима и атлетичарка Марија Вуковић.
„Гдје се дјеца сабирају око светиње, око храма, а нарочито код кивота Светога Петра Цетињскога, ту су и анђели Божији са њима и свеци Божији, и сво небо и сва земља, и све што дише, све се радује! Драга деца, данас сте дошли код Светог Петра Цетињског и код Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца чије је дјетињство било нешто мало другачије од вашег, али ви сте кренули њиховим стопама. Свети Петар Цетињски је од свога дјетињства кренуо Христовим стопама и ви идете путем Светога Петра Цетињског – такође Христовим стопама“, поручио је митрополит, нагласивши да то значи ићи путем радости, путем човјечности, путем љубави, путем добра, правде, истине, честитости и свега најљепшега на овоме свијету.
Нагласио је да су Свети Петар Цетињски и Свети Петар Други Ловћенски Тајновидац Његош од свога дјетињства узрастали у вјери, као што и ова дјеца сабрана данас на Цетињу, узрастају у вјери, учећи молитве, славећи име Божије, пјевајући на светим службама, сабирајући се око својих свештеника, око својих храмова.
„Говоре људи да су дјечија срца најближа Богу, а то је зато што су најчистија. А говоре још да дјеци анђели говоре и то је тачно, јер су дјеца као анђели, крштена дјеца су у духу анђела“, казао је митрополит Јоаникије.
Први Православни дјечији сабор на Цетињу одржан је 1999. године и окупио је тада нешто више од 120 полазника школа вјеронауке, сваки наредни је био све масовнији.

„Овај Сабор се умножио и дошла су дјеца из цијеле Црне Горе, а ако Бог да направићемо још већи Сабор па да нам овдје дођу дјеца из других српских земаља и из цијелог православља. Биће то! Када се сабирамо у цркви, онда смо сви браћа и сестре, било одакле да смо дошли ако смо православни хришћани“, поручио је митрополит.

Након Митрополитовог поздравног слова услиједила је додјела признања за вјероучитеља године. Овогодишња титула „Вјероучитељ године“, једногласном одлуком, припала је вјероучитељици Видосави Живковић из Доње Горице.
Током Сабора дјеца у складу са својим интересовањима учествују у радионицама (ликовној, пјесничкој, рецитаторској, музичкој, фото, дизајнерској, преводилачкој, као и радионици за израду просфора- литургијског хљеба), такмичењима у фудбалу, кошарци, стоном тенису, шаху, као и у „играма без граница“. Поред тога дјеца су била у прилици да узму учешћа у радионици народних игара и пјесама, радионици хитне помоћи, вјештина преживљавања у природи и на мору, радионици самоодбране…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала